Nova Evropa

свеска за јули, стр. 1058). Сасвим умесно., Намерно и систематско необавештавање одозго било је наше велико зло. Тајење судбоносних догађаја и излажење пред јавност са свршеним чиновима последица је политике колебања, неодређености и шепртљанства, Несигурни у саме себе, бојећи се да компромитују своју репутацију, наши управљачи вавијају свој рад у плашт мистериозности и одигравају своје улоге подземно, скривено, ватикански, Плаше се истине као слепи мишеви светлости, раде у помрчини као апаши, или као спиритисти у тами. Када се нешто срећно сврши, ваувимају позе великих мудраца; а када нешто наопако испадне, онда криве цео свет и набадују другима своје грешке.

Политички људи дужни су да своје идеје и програме уносе у најшире масе народне и тумаче њихов значај. СОузбијати сирове и сурове нарави, развијати осећај поштовања и толеранције према политичком противнику кога не треба сматрати за непријатеља, и јеретика, Народни посланици дужни су такође да с времена на време поднесу својим бирачима извештај о свом раду у Џарламенту као што се практикује у свима културним земљама.

Данашње доба размимоилажења, подвојења и лутања иврично захтева што већи број просвећених синова у јавном животу. Поверити судбину земље једној шаки професионалних букача и једној томили бескичмењака, паразита и штребера, значи укочити точак прогреса, и спречити сваку еволуцију. Док цео свет кука на Западу од професионалног политичарства, радикално-демократска коалиција, срамним 5 15 Изборног Закона, отуђује интелитенцију од Парламента, у часу када, треба ударити темеље новој држави и повести земљу путем праве демократије.

Од светског рата, чисто политичким државама одзвонило је. У будуће могу просперирати само државе са новим економским (оретком и новим друштвеним реформама. То важи нарочито за нашу предратну српску државу, партизанску, на врат на нос створену и обојену балканизмом као.и њени творци. За наше управљаче изгледало је много важније постављење једног окружног начелнике него подизање једне нове индустрије или једне нове жељезничке пруте. Јужнословенска држава мора бити јака, модерна, савремена. Она не сме трошити главну енергију у прављењу указа и стварању бирократије већ у развијању економског живота, регулисању односа између рада и капитала, подизању народног благостања. Успех комуниста на општинским изборима то јасно потврђује. Партије са политичким програмима губе, партије са економским програмима добијају поверење народних маса.

Четврта дужност: Истицање важности Југославије у међународној политици. Наши представници на страни нису са довољном озбиљношћу схватили национални проблем, нису га рељефно истакли пред савезничке владе и светско јавно мнење. Целокупна акција Крфсеке владе била је сведена на неколико баналних званичних изјава и на неписмене чланке женевске Га Serbie om уред-

190