Nova Evropa

Уза све то, како је у почетку истакнуто, Марковићево дјело има својих високих позитивних вриједности за свакога кота ова, питања занимају, а напосе ће његову књигу морати узимати у руке, уз политичког и културног хисторика, хисторик црквене архитектуре, јер ће ту наћи непознатих хисторијских података о појединим манастирима, који ће свакако олакшати и њему истраживање, и изнијети понеку нову хипотезу и комбинацију. Дјело В. Марковића, је један успио покушај, који ће (без сумње уродити добрим плодовима, и дати смјернице, да се и у нас створе дјела, какова су за руско монаштво дали Казанскиј, Ратшин, Кудрјавскиј и Звјеринскиј.

Василије Марковић као научењак нажалост је један типичан примјер зле коби, која нам је опет отела један јаки таленат, управо у онај час кад је тек почео стварати, и кад се формирао у изразиту индивидуалност, Да је поживио, запијело би његова научна акрибија и његов нарочито развијен хисторијски смисао особито погодовао младој енергији модерне јужнословенске хисторијографије. Њетова успјешна научна настојања сачуват ће му међу нама тра-

JO OMONOE Др. Виктор Новак.

Политички преглед

а) Политичке струје Представништва на умору.

(Не слажемо се у сваком погледу с погледима на рад нашиг највећиг странака у следећем чланку. Иако међу демо= кратима има покварениг елемената, фц људи чија репутација не служи на част ни на корист странке која и: прима ч лржт: иако бенкократске тенденције трете да целу странку поведу страмтутицом, — итак је, држимо, очевидна неправда постављати демократску заједницу на исти степен са терме ментарном заједницом која се састоји ца самит репкимјонарниг делова. Демократска странка има за себе бар то оправдање, да је нова, ч да обухвата цело народно подручје које се има политички џ практички уједитити, због чега јој је потребно иавесно искуство. То, наравно, не тумеча још никако силне почињене грешке M, OJ стране демократа, а најмање оправдава њитово држање у Привременом Народном Представтиштву, чији се несавремени рад, чије се дуго трајање, по уопште опстанак, не могу довољно осудити.)

При ликвидацији рада Привременог Народног Шредставништва, пред изборе за Конституанту, док се старе измождене и овештале странке муче да што лешше стилизују своје програме, — данас се чини потребно извести једну вивисекцију, која је допуштена. јер је политичке природе.

315