Nova Evropa

лаца не састоји једино у том што знају тридесет слова наше абецеде, биће у стању да унесу живота у наше синдикално делање, продрмаће мртвим догмама, које још увек спутавају наш званични социјализам, чија догтматичност одаје своје немачко порекло.

Банкарски чиновници из Босне, например, закључили су улажење у синдикални савез, по узору својих француских другова, који су ступили у Главну Конфедерацију Рада. Тај корак чини нам се врло паметан, и ми га повдрављамо као почетак оздрављивања наших прилика, Провађање груписања наших радника у класе, деоба. у људе који раде и људе што не раде, даће нове смернице нашој унутрашњој и интернацијоналној политици. Тако би се одржала и равнотежа у нашем државном животу, а евентуално би се могло избећи и социјалној револуцији, која се иначе у приликама у којима живимо, у привредној анархији која влада данас, чини неминовна. Банкарски чиновници у Босни су почели, а чиновници друтих покрајина, у приватној и државној служби, и остали интелектуалци, требали би да следе.

Асим Ветмен.

Политички преглед Талијанско-јужнословенски споразум.

После толиког нећкања, највад је напречац постигнут споразум, и 12. новембра) потписан уговор између Италије и Југославије, који би имао да учврсти срдачне суседске односе међу њима.

Према том уговору, Италија добија дефинитивну границу на пашој страни, која је углавном, и политички и економски, потпуно у корист Италије, Она нам одувима не само целу Истру, нето уопште један део територије који је доста већи чак и од оног што га је на тој страни предвиђао Лондонски Уговор. Осим тога, од Реке се ствара једна независна држава, чија територија обухвата саму варош Реку, речки котар, и један део истранског земљишта, на западу од речког котара, и То тако да краљевина Италија има непосредну суху границу са слободном речком државом. — Напокон, као саставни делови краљевине Италије признају се острва Црес и Лошињ, са свима острвима која улазе у састав Истре. Уз ова лепа острва, овим уговором уступају се и острва Ластово и Пелагруж, опет с одговарајућим ситнијим острвљем око њих. — И, мимо све ово, Рапалским Уговором придружује се Италији и град Задар, 6 извесном територијом у позадини.

Ово су свакојако жртве које је наша краљевина принела да би најзад дошла до уговора с Италијом. Уз њих, и с њима, примили смо и све обавезе које је бивша Аустроугарска узела била на себе према Италији, још пре рата, а које се тичу разних концесија у Далмацији или иначе на спорном земљишту.

346