Nova Evropa

пред савезничке и неутралне кругове у једном више мање одређеном виду, да би ови сазнали јасно и разговетно шта мислимо и шта хоћемо те да би се према томе могли управљати. А критички тренутак коначног решавања може сваки час наступити.

Док су се водиле борбе на српском земљишту, у Србији, те док је било природно да се главна пажња српских званичних кругова, окреће на ту страну, и док су, на другој страни, по Западној Европи и по неутралним земљама, јужнословенски елементи ван домовине лутали и били без додира један с другим, наше питање изгледало је приликама осуђено да чека док се буде у целости мотло поставити пред Европу. Данас, међутим, после света што се десило, оклевање или половни коради. значе чисто несхватање ситуације и невођење рачуна о огромној штети која ће отуд произаћи за народну ствар. Доста, је, за пример, упутити само на односе Орпске Владе према Јужнословенском Одбору, и на кораке које обоје предувимљу. а који претпостављају важне акције важних фактора, па, да. се види како су површни планови наше данашње народне политике, и како се ни пред најсудбоноснијим тренутком и највећом невољом не можемо да организујемо и ујединимо.

Непознати вођама званичне Орбије, зато што нисмо учествовали раније у шартајској политици, а не могући узимати удела у раду Јужнословенског Одбора оваковом какав је, све кад би сви дала прилика, нама који смо били стално активни и позитивни у смислу народне политике, не остаје друго до да овако, споља, покушамо скренути пажњу факторима који долазе у обзир, да је наступило последње доба за важне и одлучне кораке, и да ће они бити одговорни пред народом ако прилика ишчезне једаред за свагда, а они се нису њоме користили како треба. Ми смо у кругу млађег народног поколења имали удела у раду који нам даје право да представљамо његово мишљење иако немамо мандат да говоримо у њетово име. Стојећи пред изгледом да се борба, за наше народно јединство може наставити кроз векове ако они који воде не прикупе крајњи напор у последњем часу, у данашњим нашим приликама сваки има право да говори ко има нешто да каже и ко је одувек радио ва народну ствар. У том смислу ми упућујемо овај алел.

Ево дакле како од прилике изгледа наш положај пред очима млађе народне генерације, која се чувала од партајских и покрајинских борби да не би изгубила из вида велику народну ствар, и шта ми држимо да се има радити одмах и без одлагања.

1

Данас се решава судбина Јужних Словена, Ако их овај рат не уједини, идући потодан час за уједињење не даје се догледати. С помоћу целе снаге народне и са крајњом одлучношћу која се може имати, треба данас решење Јужнословенскот Проблема, у смислу Уједињења. наметнути Европи по сваку пену.

407