Nova Evropa

времена подигле и утврдиле част Велике Британије на Балкану. Међу Србима. та су имена већ призната и славна, и о њима се прича, на све стране, Нама, она ће пре свега послужити да нас потсећају, да жене као Флоранс Најтинтел неће никад ишчезнути међу нама, А нарочито ће је сваки прави Шкоћанин задржати у драгој успомени, и сваки онај који верује у ствар за коју је она дала свој живот прпшће из њеног примера нове храбрости. Р. В. Ситон-Ватсон.

Јужнословенска политика у Рату.

(Чланак који ниже саотштавамо, написан је у лето 1916 у Лондону, на неколико месеца после повлачења наше војске, vw упућен је почетком године 1917 свима званичним ч незваничним вођама ц угледним народним људима на страни, као непартајско мишљење млађег поколења народниг радника (који раније нису учествовали у партијској политици) о ситуацији у којој «е тада налазили јужнословенско питање па јужнословен= ски политичари, ц о прекој потреби да дође до заједничког рада ц организације целе народне снаге у изснанству. У строводном писму истакнуто је, да овај апел треба сматрати као први корак једног покрета у изложеном правцу, који ће се пре тла после обновити пч организовати. На овај »меморандум«, није одгово= рио ниједан од званичних џ пољузваничних политичара у 8гнанству (осим Г. Весмића), ни речју ни делом; тојест, све је остало по старом, или штило на горе. Од опна наши нацијоналнил радника на страни који су били тада споразумна са садржином овога чланка, налази се дапас већина међу покретачима »Нове Европе«.)

Орпском Престолонаследнику Александру,

Министру Председнику Орбије. г. Пашићу, и члановима Орпске Владе,

Посланицима и заступницима Краљевине Србије на страни,

Председнику и члановима Јужнословенског Комитета, и

Свима осталим народним политичарима и родољубима од мисли и угледа.

Млађе народно поколење, које није учествовало у партајској политичкој борби пре овог Рата, али које је пажљиво пратило догаbaje п водило активну народну политику ширећи мисао о народном Уједињењу, гледа данас са зебњом и страхом како пролази дан за даном овог судбоносног времена, у којем се преокрећу среће народа. и стварају будућности многих поколења, а да се од'наше стране нити приступа свесно и одлучно постављању нашег народног питања на чврсту основу и његову унутрашњем решавању, нити се оно износи

406