Nova Evropa

нама где се племенско осећање није још заситило. Сасвим јасно, можда и одвише рано, као израв незадовољства са постојећим приликама, појавила се класна борба у неким нашим покрајинама, које ву социјално најназадније, а које племенско питање или не интересује више довољно (Црна Гора), или још не интересује довољно (Македонија), 1. фМ.

Економски преглед Утицај валуте на скупоћу

Рат, са својом деструктивном снагом, дјеловао је да је скупоћа постала опћи свјетски проблем; а како она једнако расте, то пријети да ће задрмати читавим данашњим друштвеним поретком. Нето, док су цијене у Швајцарској, Америци, Енглеској, порасле за 3—4 пута, у Италији и Француској за 5—6 до 10 пута, код нас су порасле за 50 па чак и 100 пута, Да несразмјер буде већи, доста. је споменути да ми спадамо у оне ријетке европске државе које извозе главне животне намирнице; а да ствар пређе у апсурд, морамо истаћи, да су многе ствари које ми као претекле извозимо код нас далеко скупље него у оним земљама, које су упућене на тај наш извоз, и које по опћем мишљењу — стоје на рубу финанцијално-економске катастрофе. Предалеко би ишло да овом приликом износимо опће и вултарне разлоге наше скупоће, — као порезе, високе царине, тарифе, "и слично. Исто тако, не мислимо овај пут испитивати психолошке узроке, као што су: јагма за брвим и јефтиним дохотком, стипањем · иметка преко ноћ, несолидност наших привредних кругова, и слично. Шри овом испитивању нашега, проблема, скупоће, у овај мах, држаћу ве чисто народно-тосподарствене стране проблема, и поименце утицаја валуте на скупоћу.

Усљед девалвирања крунско-динарске новчанице, робу коју купујемо из иноземства, све кад ова и 'не би била поскупила у земљи производње, морамо да платимо за онолико пута више за колико је пута пала вриједност наше валуте. А како су цијене у читавом свијету ва неколико пута порасле, то је наравно, да нам та роба за толико пута долази скупља. Ако је, дакле, једна ствар у Швајцарској порасла за 3 шута, а швајцарски франак према круни за 20 пута, онда роба увезена данас из Швајцарске запада, без обзира на друге трошкове, за 60 пута више нето у предратно доба. Ово је доста прост рачун, и није га тако тешко разумети. Али, док је поскупљење оних артикала које ми увозимо из иноземства донекле разумљиво и за шире слојеве народа. узроци скупоће код оних предмета које ми сами извозимо већином су потпуно нејасни, и треба на њима мало застати.

420)