Nova Evropa

порезима, или досадањим системом индиректних пореза са теретима. широких народних маса,

__ „Други је увјет за санацију наше валуте, да наша, трговачка односно плаћевна биланса буде активна, Ми данас за 3—4 пута, више импортирамо него што експортирамо. Све потребе које бисмо могли код куће да продуцирамо, морамо настојати да доиста и продуцирамо. Једна од првих мјера била би укинуће секвестара по разним подузећима, јер су секвестри само парализирали домаћу продукцију. Дизање и развијање нових великих предузећа зависи о интересу страног капитала, јер ми сами нити смо довољно јаки а ни довољно ортанизирани за све потребе.

Већих успјеха дало би се постићи и на пољу форсирања експорта, Све оно што нам није неопходно потребито морало би се извозити, Изгледа парадоксално а ипак је факат, да само форсирани експорт може да смањи нашу скупоћу — јер он побољшава, нашу валуту, а ово дјелује на развитак цијена. Овдје би у првом реду требало ревидирати и модернизирати извовну парину и, уколико она онемогућује извоз, ублажити је. Све оне царине, које служе само као финанцијална мјера и релативно мало носе, а, комплицирају извоз, требало би сасвим укинути. Царина би морала бити прогресивна и обухватити само наше главне извозне артикле, чији би извоз морао. бити потпуно слободан,

Морам још споменути, да брзо и радикално рјешење наше скупоће, не само што је немогуће него би било и опасно. Ми смо сада са нашим цијенама, досегли свјетски паритет, По тим цијенама, управљају се углавном и плате нашег радништва, тако да наша индустрија нормално не продудира, јефтиније Hero што стаје импорт из иноземства, Ако би сада, усљед рапидног побољшања, валуте, цијене нагло пале, домаћи продуценти не би били у стању да издрже конкурен- | цију иноземства, јер наднице радништву не могу тако лако снизити. Повишење надница ишло је постепено, у знаку борбе и штрајка, те ће се у знаку борбе и штрајка своједобно морати провести и снижење наднице. Добивене позиције радништво лако ће напушта; само евентуалне кризе и беспослице могу их присилити на. попуштање, ма колико се економске прилике међутим буду измијениле, Ако цијене нагло падну, наша би индустрија била тако изложена конкуренцији иноземства, да бисмо или морали посегнути за јаким татинским 84штитама, или допустити да нам индустрија пропадне прије него се је "птаво породила. Беспослица и економско-сопијална, криза, били би неминовна, посљедица, и питање је дали би наш млади политички организам могао да издржи без велике штете овакову кризу.

Само латано али стално побољшање наше валуте, а усљед тога и латано и потпуно снижавање цијена уз рацијонално повећавање продукције, може нас приближити срећном предратном стању у економском погледу.

Иво Белић.

425