Nova Evropa

На Криму имаде, осим свега тога, на 150.000 некоћ моћних и бројнијих, али сада, услијед јаког исељивања, ослабљених римских Татара с којима бу се стопили такођер Грци, Беновези и Готи. Још се на многом Татарину око Јалте јасно види да је потомком оних мужева код којих је Ифитенија, била свештеницом, а на то подсјећају имена Ап Петри, Ап Тодор (аи од хагиос-свет).

0 народима у унутрашњости и на истоку Русије говорити ћу укратко. : | Прије свега, треба споменути, поред балтичких Финаца, финске народе на Волги и на Ками. Групу на Волти сачињавају Черемист (око 400.000), поглавито у губернији казанској, и Мордвини (приближно 1.000.000), у разним губернијама десно и лијево Волте. Милијун јесте према западно-европским појмовима доста много, али ваља имати пред очима, да су Мордвини на великом простору а у малим групама растурени међу Русима и Татарима. Како су оба народа православни кршћани (истина често само половично) то врло лако шреузимљу руске уредбе и обичаје а на крају и језик. штавише, они су управо принуђени да се што уже прислоне уз Русе, гдје станују уз сљедбенике аутократског паче и офанзивног Ислама, На Ками налазимо Вотјаке (око 400.000) у губернији Вјатка, и Пермјане (сада тек 90.000), назване по губернијалном граду Перми, и Зирјане на сјеверу (170.000). И ови сви народићи радо преузимљу руску културу. Али да се и они могу добро развити, то се разбира. одатле, да Зирјане зову »„Кидовима сјевера«, а то значи много, јер је и сам Великорус у трговачким пословима веома окретан. Ваља, међутим, признати, да експлоатација сродних Самоједа баш и није одвише тетобна ствар.

Од угрофинске групе преостали су тек незнатни остаци. Већ на Уралу станују Вогули (не више од 7000), а у сјеверозападном Сибиру Остјаки (25.000), најближи, по језику, сродници Машара у Утарској.

Далеко на сјеверу Русије и западног Сибира станују разне тране Самоједа, који назадују (око 20.000). PO

Поред финских дакле народа мотла би Русија мирно да спава. Већет значаја су народи алтајске језичне групе: Турци, Монголи, и Тунтузи. Турака је било око дванаест милијуна (1897), дакле 10.8%, цјелокупног пучанства, док је Финаца тек 2.72%. Они живе разбацани, у разним племенима, од Волте до источног Сибира. од Транскавказа све до поларног круга. Ови су турски народи били номади, па су то понајвише још и данданас, пако су се мнота племена стално населила и почела се, штавише, бавити ратарством; могу се паче и унутар једног те истог племена замијетити разне степенице развоја, — Татаре Кавказа и остатке кримских Татара већ смо споменули. Најнапреднији су Татари уз Волгу (1,350.000), који Cy разасути По свим губернијама надалеко и нашироко, десно и лијево од Волте, све до Астрахана, То су прави остаци оних Татара који су некоћ владали Русијом. Врло их је мало остало. Након

223