Nova Evropa

»Egyćl igy4l de mindig elobb mosdj4l!« а трећи стих:

»Peri ruke svagda prije jela, peri poslije ispražnjenja fijela« —

тај трећи стих, у хрватској домобравшчини не пева нитко, њему се само ругају, као нечем африканском. Кратковидни један штајерски »кајзерјегер« кому лупе наочара повећавају очи, па су му се зелене избуљиле као стаклене штекуље), тај кајзерјегер хоће да пукне од смеха. У њему кашаљ киши и хрипи, сав се заруменио и још ће се задавити, те ломи језик и хтео би да прочита ту славну хрватску песму: »Пери руке, свагда прије јела!«

— Haha! Ist das aber wirklich dumm ! Ist das dumm dieses »peri« ! Was ist das du — dieses — реп 7

— »Вазистас!« »Вавистасј« Бедак залупани. Нике! Нике! Дај му ти речи Штеф кај пита! Ти си бил в Грацу! Кум! Кум! Шналпс!

И пију, и кесе се, навлаче, певају, урличу: Бабилон велики! Нетко је научио у логору за талијанске заробљенике: »Рогка Маdona io parlo Пабапој« па то сад виче Талијанима, и маше им руком, Ротка Мадопа, рогка, ротка, ротка! а нетко се руга Руму“. њима једним цитатом из тифоидног епидеми-шпитала: Миезје регта5 аббтра рег родеје! Хаха! Шчи румуњешчи!

— Браћо драга! Молим вас! Мир! Мене боли! Мене страшно боли! — виче Видовић, али му се глас губи, и он само хропти, и крв му навире на зубе. Pi

— Te! Mw aa? Bom? Munnir ea a боли; Ми аз болиг

— То је када, те боли, мој драги, тумачи један настрељени Буњевац. Знадеш, када си рањен, онда боли! Или си се ударио! И онда боли!

— Мичода% Дариог Болиг Хаха! Боли! Боли!

— »И тата и мама! — —

А топови све јачи, као да нетко дрва цепа под бараком.

Онај, још пред четрдесетосам сати најављени протуудар великота стила је доиста успео, и Руси су у зору били бачени у једном замаху далеко натраг, захватом са обију крила. Било је заробљено око петнајст пешадијских батаљона и неколико батерија, па. је гроф Максимилијан Акселроде у пратњи баронице ЈЛихтенштајн већ у пол десет стигао аутом у шпитал.

Пре свега је била велика истрага, око пол један седам је Руса устрељено а сами су си пред тим ископали гроб, и око тристопедесет швиндлера (трахомаша, сврабљиваца, сполно болесних, штрајфшуса, латанијих, па све интерне бараке А 2, 3, 4, 5 осим температура изнад 38 Ц') било је бачено у борбу, и већ у пол једанајст је у шпиталу опет владао трезни јоханитерски малтешки ред.

Да би успоставио ауторитет заставе и дисциплине, који је те ноћи изгледао тако компромитован, заповедио је гроф Акселроде шпиталу, да ће се ова велика победа од прошле ноћи просла-

312