Nova Evropa

већ престати с том причом о нашим природним богатствима. Природна богатства имају вредности само онда ако се она, експлоатишу. Јер што вреде за наше данашње прилике, например, наслате жељезне рудаче код Јубије ако оне стоје онде где су и не копају се и не прерађују у жељезог Што нам вреде прашуме северо-источне Црнегоре, ако су оне приступачне само хајдуцима и одметницима 2...

· Али да се повратимо нашем новчаном оптицају. Премда не делимо мишење Г. министра финансија у овом погледу, ми ћемо моментано пристати и нато да један оптицај од 4 милијарде динара. није превелик за наше прилике. Зло је, међутим — допустиће Г. министар — ипак у томе што тај оптицај даномице расте, те нико не зна где и када ће му бити крај. Ми ћемо до годину дана, а можда и раније, имати оптицај од најмање 5 милијарди динара, па ће нам министар финансија, или његов наследник, опет доказивати да тај оптицај ва једну Југославију није превелик! Зар није и покојни министар финансија, Коста Стојановић, управо пре годину дана, кад је наш оптицај био 3 милијарде динара, тврдио да оптицај од 3 милијарде није за нас превелике Неповерење у нашу новчаницу долази отуд што нико не зна, па чини нам се — ни сам министар финансија, када ће се једном престати са тискањем нових новчаница; дали ће то да буде код оптицаја од 56, 6, 8 или 10 и више милијарди динара Утврђена. је чињеница (види данашњу Аустрију и Пољску, те Русију!) да, преотме ли маха тискање нових новчаница, оно се више не да лако зауставити, и све веће количине новчаница морају се бапати у оптицај да би се удовољило новим потребама. Потребама. које су чиста и наравна последица превелике инфлације новчаница. Јер, на крају крајева, кредит једне државе нимало се не разликује од кредита једног приватника. Код једнаких економскополитичких предувета, одлучује ва поверење висина дуга који дотична држава, има.

Према томе, други велики узрок паду наше валуте налазимо у превеликом оптицају наших новчаница, и поглавито у чињеБици да. се те новчанице у све већој и већој мери бапају у оптицај, те да нико не зна, и, како изгледа, не води рачуна о томе да се овоме учини крај. ____На курс једне валуте утиче, даље —_ особито ако је платежна. пиланса пасивна, а тискање нових новчаница иде пуном паром Hu политичка ситуација дотичне земље. Треба ли још доказивати да код нас ни у том погледу није све у реду. На једној страни, стерилна политика непризнавања и државноправних страда, а на другој политика јаке руке, да на махове чисто иагледа да је оружништво једини носилац државне идеје. У Окулштини не седи једна трећина, изабраних народних посланика, зато што једни никад ни не дођоше, други одоше, а треће избацише, Терор рађа терор, па није ни чудо да се вани у нас нема поверења. Инвестиције странога капитала; су, наравно, уз оваке прилике скоро немогуће.

51

==