Nova Evropa

Ово су, по нашем мишљењу, три главна момента који су утицали, а још и данас утичу, неповољно, на курс нашега новца. Многе и многе економске недаће имамо да захвалимо, поуздано и у првоме реду, баш овим моментима.

Рецепт за оздрављење не би, можда, ипак био тако компликован, кад би само било снаге да га се проведе. — Форсирање извоза а смањивање увоза, укидањем извозне царине и завођењем јаке заштитне царине на домаће продукте. Онижавање државних издатака, особито оних у чисто непродуктивне сврхе, те редуцирање на минимум државних набавака на страни. Повећање државних прихода утеривањем расписаних пореза, и евентуалним расписом нових (особито на ратне и поратне богаташе) ДОК се не постигне равновесје у државноме прорачуну. Коначно, искрен покушај да се реше данашњи политички спорови, тако да се целокупна народна енергија може употребити на рад око економско-социјалних проблема. о су главни саставни делови рецепта.

Ван сваке је сумње да и спекулација може да упливише на курс једне валуте, али то може само да буде привремено, јер ће коначно ипак победити она тенденца која одговара моментаној економској ситуацији. Данас кад светска арбитража ради пуном паром, и кад се настоји искористити и најмање разлике у течајевима, скоро је немогуће дати једној валути други правац него онај којом је упућује њен развитак. Најбољи нам је пример, интервенција маџарског министра Хегедиша у корист маџарске круне, која је започела с толиком помпом и о почетним знатним успехом, да за пар дана касније доживи свој велики слом. Морамо, стога, са опревом примити вести да је пад наше валуте проузрочила немачка куповина американских долара. Нека би Немачка купила код нас за читав милијон американских долара. (што сигурно није) онда је она морала да нам даде одговарајућу протувредност, било у нашој валути било у једној другој валути илити у немачким маркама; тиме би се већ морала парализирати. тражња за доларима, те није никако могао тога ради да наступи пад наше валуте. :

У задње доба, много се говори и о томе, да би једино један велики зајам у иновемству био у стању да реши нашу валутну кризу. Проблем је у томе, какав бисмо ми зајам добили, и у коју бисмо га сврху употребили. Ако би се тај зајам имао употребити да њиме консолидирамо равне дугове, које имамо диљем света, онда, би то у овоме часу веома мало утицало на курс нашега новца. Исто тако мало би упливисало на курс ако би се тим вајмом провеле потребне инвестиције нашега саобраћаја. Ма колико такав зајам био од великог значења, он валутарно не би био од знатног утицаја будући да бисмо њиме добили прометна а не платежна средства. Једино ако би се зајам, или бар један његов део, употребио искључиво у валутарне сврхе, могла би се знатно променути ситуација наше валуте. Прво, продајом страних девиза (про-

52