Nova Evropa

сури, Канзасу, Монтани, Охају, ит. д. У Минезоти, у Броквеју, има Словенаца који су ту ортанивовали земљорадњу још пре шездесет година; та колонија датира још из год. 1866. У истој државици има, земљорадника у Болијеу, у Гринеју, Рауху (место названо по имену једнога Словенца, Рауха, који је био поштар у томе месту), у Крајнтауну (опет словеначко име), Албани, Сен Клауду, и тако даље. У државици Висконзин, има земљорадника у Ашланду, Кривицу, и, нарочито, у Вилару. У Колореду, имају Словенци врло добре поседе у Сомерсету, Саншену, Прајмеру, Пуебло, Салиди (нешто мало), и тако даље. У државици Мисури, има приличан број Словенаца земљорадника у Нејлору, Поплер Блафу, Сен Јозефу, и Кеоти. У државици Канзас, има их у Неодеши, Мајнералу, и Стон Сити, У државици Ајови има доста. Словенаца, земљорадника, нарочито, у Ригеу; Словенци су ту почели да долазе још од 1860 године. У Мичигану их има у Долар-Беју, Харијету, Крајн-Сити, и Вексфорд Канти. У Монтани их има у Екалеки, Бјути, Грет Фолсу, Рандапу и Стокету. У државици Вашингтон, има највише земљорадника у Крајну (треће место тог имена), и ту су Словенци почели да раде од 1881 године; има ихиу Риџфилду, Валеју, и Венцију. Има нешто мало земљорадника, најзад, и у самој државици Њујорк, у Ворчестру, и Хартвику.

По државицама које су крај обале Тихог Океана наш се свет, нарочито Далматинци, баве рибарством. Има их који тврде да је 85% рибара, у том подручју, наш човек. На рибарским баркама. раде око 8—10.000 наших људи. Лично наших рибарских барки и лађа има око 650. Има их око Сијатла, Такоме (државица, Вашингтон), и по целој Калифорнији. У Калифорнији и Вашингтону постоје велике фабрике сардина, туњевине, и тако даље, Павла Петрића, Лопешића, Јуре Ипсовића, Ивана Мардашића, Франа Берија, Ивана, Виталића, и других.

Економска активност нашега исељеника види се и по другим гранама. То су рудничка, фабричка, и банкарска подузећа. Ти су покушаји, због велике конкуренције, малог капитала, и других незтода, пропали; али има подузећа која се држе и која имају изтледа на успех. Са прилично успеха ради у државици Оклахами, у Окмјулџију, »Ва! Кап ОЏ, баз, Минлб апа ОШ па Сотрапу«, и према извештају ове компаније из 1921 године, компанија је отпочела рад на бушењу и четвртог бунара петролеумоког. У Сен-Лујсу, Мисури, постоји »Хрватско-Американска Грађевна и ОЗајмовна Удрута Балкан«, чији се капитал ове године повисује на један милијон долара. Она је основана 1908 године. Диљ је њен помагање нашег света ради куповине вемљишта и кућа, давање зајмова на непокретности, и тако даље, Са, седиштем у Питебургу, постоји рудник »Butte Elk Park Extension Mining Co,«, Рудник је рудник бакра, и налази се у државици Монтана, на Елк Парку, близу вароши Бјуте. Компанију су организовали наши људи још 1915 године. Укупно земљиште износи 785 акера. Према извештају управе од фебруара 1920, укупна актива је износила у то време 1,195.851.90 долара, а пасива 481.684.47 долара. Број акција је један милијон.

78