Nova Evropa

се школа од разорног утицаја демагогије, спасавају се деца од подивљалости. А то је толико колико да. руска, жена, спасава, социјално ткиво од коначног распадања.

Један од суптилних руских мислилаца, В. В. Розанов, одређујући | друштвену улогу жене, карактерисао ју је овим речма: »Културу у појединостима стварају жене. Оне разрађују живот у битности, размотавају биолошко клупче у конац, и плету од те нити чипку«. Та је карактеристика, тачна за епоху друштвеног мира, А кад наиђе епоха друштвених потреса, какву сада преживљује Русија, задатак жене добија, још више карактер биолошки, јер је сав у заштити живота, у чувању да се не прекине она нит о којој говори Розанов.... Недавно су два, руска, писца, Мерешковски и Буњин, објавили пун трагизма апел руских жена, послат из совјетске тамнице: »Ми смо осуђени на, пропаст, али не молимо помоћ за себе, молимо само да спасете нашу децу која умиру од глади«. У томе апелу је символ мисије коју руска жена, испуњава у данашње страховито време.

Када, се у лето ове године, крај свих других несрећа, појавила, и авет глади у Русији, чуо се, после дугог насилног ућуткивања, глас независних друштвених радника у Совјетској Русији. Међу првима се подигла позната руска списатељица, К. Д. Кускова; а за њом су дошли гласови и других самопрегорних руских жена. Гледајући право у лице опасности, потрчале су оне у помоћ руском селу, у коме глад и страховите епидемије сатиру све живо.

Будућност Русије је загонетна, као лице сфинге. Једни гледају у њу с надом и вером, други с безнађем и очајањем. И није случајно да и ту позив на храброст и веру долази опет од руске жене, песникиње Зинајиде Гипијус: »Неће пропасти Русија, Русија ће се спасти, блиско је њено васкресење«. 7 >

Ал. Макљецов.