Nova Evropa

Исто се тако може рећи, да је у већини грађански сталеж главни носилац реакције и конзервативне отпорности. Тај сталеж уједно је средиште оне страховите кружнице, која својом обедницом гуши пјелокушпни муслимански елеменат, и својом центрипеталном реакцијом расипа, најактивније честице по периферији и преко ње. Напредни дијелови тога свијета могу егзистирати само изван затворенога круга. Зато слободоумнији муслимани у масама бјеже из те средине, а у њој остају чувари мртвих традиција, којима. се око врата стеже уже њихове социјалне ексклузивности.

У таком стању избија умирање и растварање тога патријархалнога. свијета, који погиба. и на економским и на културним подрузјима. Од окупације па до данас изгубио је он већ двије трећине своје економске снаге,.а да својој народној култури није дао ниједнога, већег духа. У њему је настала стагнација, апатија према животу, која готово прелави у спонтану агонију. Он отворено проповиједа, да за њега више није ово доба, и мирно се препушта не смиљеној судбини да га смлави. Њему насупрот устала је снага, младост и бистрина, да се отме из те самоубилачке ободнице, и да себи створи нове увјете за живот. У њој дјелује нагон природе, 58 самоодржањем. Та нова муслиманска генерација. ослобађа се традиције, пречишћава цивилизацијом крв од атавистичких примјеса свога судбоносног поријекла. Она тражи у опћој виталној струји, којом броди њезина нацијонална и људска, заједница, даљне функције свога помлађеног живота. То је обнова и акција.

Обје ове супротне енергије су непомирљиве, као ватра и вода. као живот и смрт. Подручје њихове егзистенције набијено је муњином, треба само један згодан моменат па да искра падне и лагум оде у ваздух, Центрум њихових опријека лежи управо у еманципа“ цији муслиманске жене. Главни чвор, у ком су се смрсиле њихове енергије око тога проблема, јесте откривање муслиманке, и њезин слободан приступ у живот и у друштво.

Муслиманска. жена, као што је познато, живи изван људске заједнице, штавише она, је и вани, у животу, исто тако закључана као и у кући. Она проводи сав свој вијек у једном неприступачном мјесту, коме су границе постављене кућним зидовима. Тако ву све њезине способности сувишне и беспредметне — на штету властите екзистенције. Једноличност околице, уски круг психичких и фивичких дјеловања, сужава њезин душевни видокруг, и разара тјелесну конструкцију подвртавајући је страховитој дегенерацији. Тако се стварају кржљавци, идијоти, слабоумници, епилептичари, и кретени оваке врсте на ужас и терет човјечанства. — Осим тога, овакав на“ чин самотног живота, потенцује у извјесним правцима животне нагоне, сполно је изобличује и искривљује. У немогућности и најневинијег међусобног дотицаја, присиљена је муслиманска жена да бе подаје сликама и творевинама ужарене маште, те да добија о животу искривљене и погрјешне појмове. Тако, неприродним и настраним склоностима, посијешује само своје опадање. Можда. је потребно да овдје нагласим, да су муслимани врло склони абнормалном сексу-

4