Nova Evropa

nastojanje išlo je zatim da se prekine s verskim ceremonijama, Tek godine 1872 započinje u jevrejskoj književnosti preokret, Umesto verskih reforama iraže se sada reforme u narodnom životu. Roma-= nopisac Smolenski, kao najistaknutiji pobornik ovoš8a pokreta, zahteva uzgajanje mladeži u jevrejskom jeziku, koji će biti kadar da Joj približi židovsku kulturu, jer da u židovskoj kulturi leži koren židovske religije, — 1 doista, jevrejski je jezik nabrzo prodro u školu i u dnevni saobraćaj, u Palestini, a delomice i u Rusiji i Poljskoj; a malo zatim uzvinuo se i do razine svakoga drugog živog evropskog jezika, Razni jevrejski dnevnici i časopisi otvorili su stupce sa·vremenim problemima, a moderni pesnici stali su pevati glatkom jevrejštinom sveže i snažne stihove, Ahad Haam, veliki publicista i mislilac, nastoji oko stapanja opće ljudske kulture s najvrednijim istorijskim tekovinama židovskog naroda, te je židovskom пагоdnom pokretu pružio filozofsku osnovku, Majstorskim novelama i pričama ističe se D, Frišman, Evropljanin u jevrejskom ruhu, Sin= tezu helenskog i židovskog duha proveo je S. J, Abramović (Mendele Moher Slorim) svojim plastičkim prikazima iz židovskog života, Njegov lepi jezik postao je uzorom za najmodernije jevrejske pesnike, Mnogo pobijani hasidizam našao je izražaja u simboličkim i alegoričkim pričama J, Li Perec-a, Nedavno preminuli M, J. Berdičevski primenjuje Ničeove nazore na židovstvo, kao nosioca ideje samozataje u ime božanskoga morala, te su Sa prozvali »jevrejskim Ničeom«, — On je ujedno i predstavnik dekadenstva u jevrejskoj književnosti, Pesničkom snagom, jasnoćom, i elegancijom forme i izraza nafkriljuje H, N, Bialik sve ranije i savremene pesnike, Njegova je harfa posvećena židovskom narodnom pokretu, jer je on pre svega lirik, kakovih je malo i u drugih naroda. Njemu je u svom helenskom naziranju protfivan Saul Černihovski, pesnik prirode i ljubavi, koji sagiba koleno pred Прот Аројопоушт. Medju najmladjima najsnažnija je ličnost S, Šnejur, Prostor ovoga lista ne dopušta da pobrojimo još i druge odlične savremene židovske pisce i pesnike, i prikažemo njihovo umetničko delovanje, Obilna je naročito jevrejska prevodna književnost, u kojoj nalazimo prevoda najboljih dela svetske literature, Zadnjih je godina postala Palestina žarištem židovske znanosti i poezije, Sadašnjost navešta uspešnu i znatnu budućnost, Dr, M. Margel.

„Jevrejsko pitanje".

(Donosimo ovde, u prevodu, delove iz poznate druge glave »Piščeva dnevnika« za 1877 F. M, Dostojevskoga, u kojoj je sadržano njegovo mišljenje o »jevrejskom pitanju«, jer smo uvereni da će interesovati naše čitaoce, u vezi sa sadržinom celog ovog broja »Nove Evrope«.)

Kako i zašto drže da sam neprijateljem Jevreja kao naroda, štaviše da mrzim Jevreje? Kada i čime sam ja posvedočio da mrzim Jevreje kao narod? Budući da ja u svome srcu nikad nisam take

5 =

314