Nova Evropa

јају у Торбеше. У скопској котлини има 6 торбешких села — пореклом су од дебарских Торбеша. Затим три торбешка села. око Прилепа.

У жупи Гори, између Шарв и Коритника, има 27 српских мухамеданских села; сви говоре само српски. ПЏримили су ислам од Турака у XVI веку. Узроци помухамедањнвању овде су разноврсни. Најглавнији је узрок турско насиље. Горани су одувек били сточари, и у ранија времена ишли су на зимовник у Тракију. Тамо би се отпадили од своје вере, јер нису имали свештеника. ни цркава, а поред тога. она им је сметала у раду и у животу. То су били први почеци исламизирања Горана, који су утрли пут исламизирању у масама. Али Горани се разликују од осталих помухамедањених Срба још и тиме, што су поред језика сачували и многе српске обичаје: полажу бадњаке, знају све наше важније празнике, посте, и играју о свадбама.

Аповци су помухамедањенн Орби у Кичеву. Мирни су н нису поступали рђаво са Србима, Хришћанима. Говоре само српски.

Помаци су помухамедањени македонски Словени, који су и до данас -сачували свој говор (македонски дијалекат). Има их у Доњем или Помачком Меглену, где чине скоро једино становништво и броје на. 45.000 душа. Такви су им ни бегови, који живе у мегленској варошици Субоском, који знају и турски. По селима говоре само македонски дијалекат. Прешли су на ислам кад је укинута Пећска Патријаршија. Помаци су фанатични Турци. По спољашности изгледа, да су се потпуно изједначили са Турцима, али по језику, и још више по главним пеихичким особинама, они су прави македонски Словени. Јужно од Костура има 18 помачких села; око Куманова, Скопља, и Штипа, по једно село. Тиквешки се Помаци обично и зову Турцима. Околно чисто туреко становништво их зове дилељђзи, што значи безјезични, јер не знају турски. Има 27 села. Помухамеданили су се врло рано. Узрок је био, да би се сачували од пљачкања и отимања земаља од стране Коњара. Држе све плодне земље; Хришћани немају земље.

И један незнатан део балканских Грка је помухамедањен. По градовима. јужне Македоније има помухамедањених грчких породица које су изгубиле свој језик. Има нешто нових досељеника. помухамедањених Грка из Јањине, и са острва Крита, у Солуну, који говоре поред турског и грчки као материњи језик. Епир је давао многе кадије грчкога порекла, које носе са собом грчки језик и главне црте грчког карактера. Били су пристрани у суђењу и подмитљиви. Од сеоског грчког помухамедањена становништва. има један узан појас, који се нешто јужније од Костура пружа на југ, поглавито десном обалом реке Бистрице до њене окуке. Помухамедањени су у другој половини ХУМ] века.

'Од свих народа на. Балканском Полуострву македонски Румуни су се најбоље сачували од мухамеданизирања, У почетку су се крили по својим планинама, те су неко време могли избећи насилном помухамедањивању, али су доцније много трпели од турског пљачкања и насиља, па ипак нису мењали своју веру. Порушене богате вароши македонских Румуна показују да су ови морали трпети од Турака велика прогањања, од којих би се могли били спасти да су хтели примити ислам, као што су то урадили Орби, Арбанаси, Грци, и Бугари. Истина, потурчени Грци у неким селима су

450