Nova Evropa

Ипак је потребно да се што прије нађу објекти за колонизацију У самој земљи. Наш народ, који у својој конзервативности осјећа носталгију јаче него економске интересе и наду у љепшу будућност, није у већем дијелу свом склон да се добровољно колонизује у друге крајеве. Прије га, је нато силила виша сила глади, несигурности, и зулума; данас тих сила. нема, и он се тешко одлучује да, остави свој завичај. У Босни и Херцеговини има на 8.660 добровољаца, од којих је мали дио добио земље у Војводини, а нема их много који су код куће колонизовани. Осим тога, треба, да, се збрину 202 породице ратних инвалида. Највећи је број земљорадника, » земљорадничких породица. — 81.591 —, који никако немају или који немају доста земље. — Досада, је иза уједињења, колонизовано на, 25.000 хектара, државне земље, али је тек којих 8% поменутих интересената. добило земљу. Цјелокупна, потреба земље, да, се колонизују сви интересенти, износи на 206.780 хектара, дакле 10.88% укупне површине државне земље у Босни и Херцеговини. Ова је колонизација у уској вези G излучењем чистих шумских комплекса, с којима ће држава да, располаже у опћем интересу, и с организовањем опћинских шума и испаша. Досад се у овом правцу није ништа учинило. Започети законодавни и практични рад прекинуо је рал, а проблем је толико горућ, да се не може у интересу државног господарства дуже чекати.

Из изјава садашњег Министра за Шуме и Руднике (Дра. Сршкића) види се, да је влада тој ствари дала ону важност коју она фактички има. Кажо је Министар и сам сарађивао, у босанском сабору, кад се је доносио закон о балталику и мери, и како му је позната, цијела, ствар, надати се је, да бе она бити упућена таквим правцем да више не остане закопана. Осим тога, овај би рад требао да буде извором рјешавању сличних проблема. по цијелој држави, нарочито У јужним крајевима. У Босни је то утолико лакше што бе се сав посао ослонити на аграрне операције које су још под аустријском управом свршене.

Правна, страна, аграрне реформе није још ни издалека довршена. Фактичне прилике створене аграрном реформом траже правну форму коју треба, да регулише цио низ закона. А економски успјех“ Чекаћемо Ha, њега, док и држава и друштво не испуне потпуно своју дужност.

Л. Новак,

инспектор Министарства Шума и Рудника.

497