Nova Evropa

је онда промету добара у најширем смислу речи, У њему се, након прегледног излагања појма вредности, са равних признатих стајалишта, прелази на приказ новца, новчарества, те кредита. СО обзиром на актуелност, и на. општи интерес за. овакове проблеме, писац је њима посветио посебну пажњу. Он ту захвата дубље и шире него што би се то могло очекивати од једног учбеника од самих 260 страница. Под истом рубриком обрађена. је још и читава трговина, те трговинска политика, почевши од сајмова. и берза па. све темо до проблема царинске и порезне политике. — У четвртом делу своје књиге, професор Белошевић бави се о подели прихода. Држећи се већине осталих учбеника, обрађује он прво земљишну ренту, затим ренту или при· ход рада, да коначно застане на ренти и каматама од капитала. Овде се аутор, по примеру осталих грађанских економиста, ослања наравно на факторе саме продукције, наиме на земљиште, рад, и капитал, и на њихов удео при продукцији добара, па сваком одређује његов део у резултату те продукције. — Пети и најкраћи део књиге посвећен је потрошњи. Све што се о потрошњи као о економском моменту даде рећи речено је на ово пар страница. Ту писад обрађује и економске кризе, и тиме се ставља на становиште, да су углавном изазване тиме што конзум није у стању да апсорбира сву продукцију, чиме нестаје равнотеже у привреди а тиме и криза. — Папокон, у задњем делу своје књиге, писац се бави развитком економеких доктрина. Након једног збијеног прегледа прилика старог и средњег века, писац прелази опширније на приказивање меркантилизма, фивијократизма, и затим преко Омита, Рикарда, и других класика, на социјализам, анаркизам, па све до у најновији развој Надијоналне Економије.

Да се исправно оцени једно дело, особито ако је стручно, потребно је пре свега знати, који су циљеви водили аутора при писању, и какву је празнину желео да својом књигом испуни. Књига професора. Белошевића, како он сам у предговору каже, углавном је написана за слушаоце 1. и 2. семестра Високе Школе за Трговину и Промет. По наставном плану те школе, ова прва два семестра треба. да служе више зато, да оним ђацима који долазе са гимназије, или реалке, даду један кратак преглед економских дисциплина, и да их припреме за специјалне студије. Књига професора. Белошевића — можемо мирне душе рећи — потпуно одговара постављеном диљу. И несамо да она добро долази слушаоцима Високе Школе за 'Трговину и ромет, него ће ни сви они који желе да добију јасан поглед на студиј Надијоналне Економије наћи у овој књизи један добар, дапаче веома добар, учбеник и путоказ. Нема скоро проблема, и питања који и мало задире у област Економије а. да му Г. Белошевић не посвећује дужну пажњу. Специјално су, како смо већ напред нагласили, темељито обрађени проблеми новца, валуте, те проблеми организације кредита. Данас, кад баш у овим питањима владају толике предрасуде и таково незнање, учинили би добро ин сами они који мисле да су у тим питањима неки стручњаци кад би са пажњом прочитали бар ове одељке Белошевићеве књиге.

Овом пригодом морамо посебно да похвалимо настојање наставника, Високе Школе за Трговину и ЏШромет, да с ретком пожртвовношћу настоје да испуне празнине у нашој привредној литератури. Док, например, редовни наставници Политичке Економије свих наших трију универзитета

58