Nova Evropa

dnog deseterca) u stih od dva fakta {igrački osmerac, ili ostali oblici stiha od poskočica, navedeni gore), Gledni samo posle uje svake, Gledni, brate, ove noge lake, Ta tek što se svirac čuje, Već u kolo s' poskakuje,,. (početak plesanja)

Radičević je ogromnu većinu svojih ičračkih stihova udesio na oblik pod (7), to su, dakle, osmerci, Zbog leoninskog sroka, mnogi stihovi su prelomljeni na dva komada, naprimjer:

Svirac svira,

Ne da mira, ali ritmički se ovo ima shvatiti ovako:

Svirac svira, ne da mira. ili bismo morali uzeti, da je pjesnik ovdje mislio na oblik pod (2), što nije vjerojatno, Tako isto morao bi se ritmički shvatiti, pa i pisati početak svenarodnog kola ovako:

| Kolo, kolo, naokolo, Napleteno, navezeno,

Vilovito, plaovito, Okićeno, začinjeno. Inače bi i ovi stihovi išli prema obliku род (2), Као što su muzički i upotrebljeni u poznatoj kompoziciji J, Paču-a, Najzad, ovamo ide i ono mjesto;

Zveka, jeka, vriska, piska.

Ima nekoliko stihova po shemi pod (5): Oj, Slavonče tanani, Banaćane lagani! Na jednom je mjestu, s puno efekta, vezana shema (5) i (7) u strofu:

Malo cupni, Okom sevni, 5 Malo lupni, (7) Glasno pevni, (7) Da se trese ceo dom (5) Kao munja, kao grom (5) Ма dva mjesta su stihovi očigledno ostali krnji: Oj, ti seko, Svati lišće to po gori, Kano mleko Pa obori Вејоџка —

Ovdje pjesnik ili nije stihove dovršio, ili je — naročito na drugom mjestu — hlio prekidanjem da izvede neki naročit efekat bure, U tom slučaju bi se morala druga polovina stiha ispuniti počivkama [{pauzama) ovako:

О JI

Pao- bo-ri — —

722