Nova Evropa

би Сједињене Државе могле допринјети свој удио за одржање свјетског мира, итд.

Да готово онемогућимо ратове не требају нам никакова разоружања, свјетска судишта, савези народа, ни свечани уговори, Него пре свега треба створити ситуацију која онемогућује ратове, и нужно принуђује владе да третирају све проблеме на миран и пријатељски начин. Јер нема проблема за рјешавање којега је рат потребан, Кад би се ставило на гласовање, ниједан народ не би гласовао за рат, Да избјегнемо рату, морамо држати на уму како се ратови праве, а тада потражити практична средства која ће безувјетно присилити сваког појединца, од простог војника до поглавице војске, од најскромнијег грађанина ло поглавице државе, да се уздржи од прављења рата. Да пронађемо ова средства, не треба нам никакових нових рецепата ни начела, већ треба само провести до коначних закључака начела која се уче у свим школама свијета, која проповиједају све владе, и све новине свијета.

Молим пратите ме у мом резоновању, Свака држава учи своје грађане домовинској љубави, која наређује, у случају рата, да су дужни дати својој домовини највеће што имају свој живот. Кад би неко имао сто милијона долара а жртвовао свој живот, зар он није дао више од сто милијона долараг Живот је исто толико вриједан Јанку Јанкићу колико, рецимо, Џону Рокфелеру, Анри Форду, или краљу Ђури британском. Ако је право — а право јесте — да редов Јанко Јанкић, у случају потребе домовине, умре на од ! до 50 центи на дан, слабо храњен и одјевен, зашто игенерал Јанковић не би умро за своју домовину под потпуно истим условима 7 Даље: Ако патријотизам и дужност према сопственој домовини изискују од војника да служи, да сноси тегобе, и да умире без награде, свакако је логично, и више него праведно, да они који остају код куће, и који нису звани да даду највише што посједују, свој живот, — да и они даду своју службу домовини без личне користи, Стога — Америчка Мировна Порота |American Peace Ажагд) нека састави један законски нацрт, и прикаже га Конгресу Сједињених Држава и свим парламентима свијета на прихват, а који би садржавао по прилици сљедеће одредбе:

1) чим букне рат, па све док се не сврши, обустављају се све плате — од најнижег до највишег реда у војсци и морнарици;

2) сви војници, од најнижег до највишег реда, примају и морају употребљавати исту врсту и количину одијела, обуће, и покривала. |

211