Nova Evropa

Камо сад2 — Треба створити свесни тип југословенског грађанина. То значи, треба дати предувете, да сваки појединац може развити у потпуној мери све своје умне и радне способности, ради обезбеђења развитка и опстанка свога и својих. То значи, омогућивши прво, утрти пут свести о повезаности интереса свих држављана, и о потребним уступцима, што све води до праве држављанске свести. Али док мали постотак грађана скупо укамаћује своје умне навике на штету целине; док већи део не може своје умне способности да развија на правоме месту; а док а — највећи део — са својим улогом труда није у стању да себи обезбеди ни просечни материјални опстанак, дотле се не може развити љубав према целини и уверење о потреби опстанка ове и овакове државе.

Да се објаснимо. Не ради се о количини и каквоћи осигурања материјалног опстанка. То је релативан појам. Ради се о томе, да се руковођењем државног добра, од стране власти и управника, као и приватних добара и подузећа од стране грађана, створи опће мишљење да је то руковођење у даним приликама најбоље и најсавесније, Надаље, да је еквиваленат израчунат у новцу за уложене умне и радне труде, као и онај што га одбацује продукт земље, правично раздељен на све оне који савесно дадоше и уложише свој труд и своје умне силе, Само тако упућено опште мишљење рађа херојизмом самопрегора и пожртвовања свих у данима опште недаће, То је она нужна солидарност свих држављана у одрицању, за љубав и у сврхе спасавања целине, која се —- у годинама развитка државе — показује као најачи штит и праведни обраник сваког појединца.

Ето вам држављанске свести, Нажалост, морамо признати да ово наше краљевство Срба, Хрвата, и Словенаца, у пет година свог опстанка, није дало могућности да се та свест

развије и одржи. Ог. Иво Колбе,

Devalvacija dinara.

(Ovaj članak pročitao je, u vidu predavanja, urednik našeg Ekonomskog Pregleda u beogradskom privrednom društvu »Ekonomist«, pred mnofgobrojnom stručnom publikom, 13, februara t, 6., te je iza toga povedena diskusija o samom predmetu, koja je nastavljena i sutradan, 14, februara, Mi da donosimo ovde kao uvod u kmjigu, ili bolje kao izvod iz knjiče, o valutnom problemu, koju smo oglasili, i koju ćemo izdati u toku ovog meseca, te na koju skrećemo naročilu pažnju naših čitalaca.)

196