Nova Evropa

од 8 часова дневно, нерачунајући паузе (од чега се може одступати само у случајевима законом предвиђеним), доку свима осталим, Т, ј. занатским и трговачким, предузећима, он прописује да рад може трајати највише 8 до 10 часова дневно, према природи посла, што се има утврдити нарочитим правилницима. У погледу одмора, закон прописује, да се радницима свих категорија, у току трајања самога радног времена, мора дати једна пауза од најмање 1 часа, а када се ради на слободном простору, под непосредним упливом сунчаних зракова, од најмање 2 часа, с тим да између појединих перијода рада сваки радник мора имати одмор, у току радних дана, од најмање 12 часова. Најзад, исти закон предвиђа, да се сваком раднику мора дати један недељни одмор од најмање 36 непрекидних часова, који, по правилу, треба да падне у саму недељу, уколико Министар Социјалне Политике не би дозволио да за извесна предузећа тај одмор падне у који други дан преко недеље.

У погледу заштите морала, Закон о Заштити Радника. прописује, да су послодавци дужни предузимати све потребне мере да се морал радника у предузећима у пуној мери заштити, нарочито тамо где мушки и женски радници раде за“ једно. У томе циљу он тражи од послодавца, да се поред потребног рада у самим радионицама. постарају и за засебне просторије за ручавање и умивање за мушке и женске раднике.

У погледу заштите материнства и радничког порода, Закон пре свега предвиђа забрану рада породиљама на два месеца пре и после порођаја, као и право на помоћ у износу Закона о Осигурању Радника у томе међувремену. Поред тога он предвиђа обавезу за послодавце, да матерама-дојиљама одобравају специјалне кратке паузе, за време трајања рада, ради дојења своје деце, Најзад, исти закон предвиђа и обавезу за индустријска предузећа од преко 100 радника, да подигну нарочита дечја склоништа, ради чувања и неговања деце за време док се њихове матере налазе на ралу.

Напокон, законодавац предвиђа нарочитим законом пет разних врста обавезних осигурања, с помоћу којих се радници и њихове породице обезбеђују од разних врста ризика, од којих су они немоћни да се сами, сопственом снагом, бране. () детаљима ове законодавне акције наше државе говори нарочит чланак у овоме броју.

Као што се из изложенога види, наша законска заштита радника доста је обилна и напредна. Она истина још није добила свој дефинитивни и потпуно једнообразан облик, али се и ту већ налази на доброме путу, и може се без устезања рећи да она, и поред свих недостатака У детаљима,

80