Nova Evropa

штва Народа, да ли да се покоравају одлукама ове организације или не, па према томе оценити и ауторитет који је она себи успела да прибави међу члановима Друштва Народа. Овде ћемо се задовољити засада само најкраћим резултатима у предњем погледу. Када се зна, да се је досада уписало у чланство Међународне Организације Рада свега 57 држава, као и даје у прве четири сесије Конференције усвојено свега 17 конвенција и 20 препорука, даје се лако израчунати, да је досада, у смислу обавеза Уговора о Миру, требало, према позитивним обавезама чланова Друштва Народа, да. буде поднесено од стране свих држава чланова Међународце Организације Рада, укупно 969 предлога за ратификовање конвенција и 1083 предлога за озакоњење препорука, Међутим, према последњеи извештају директора Међународног Бироа. Рада, досада су у погледу предњих конвенција извршене свега. 122 ратификације и 128 предлога парламентима за ратификовање, док у погледу свих осталих 718 ратификација није у опште још ништа предлагано. Као што се из тога види, велика. већина предњих обавеза није још испуњена, чак ни у погледу њихових подношења земаљским парламентима.

Слично стоји и у погледу препорука. Да се ове потпуно реализују у међународном социјалном законодавству, било би потребно да се законом спроведе укупно 1083 адаптација, уколико то већ није још пре доношења дотичних препорука било остварено у законима појединих земаља. Међутим, из последњег извештаја директора Међународног Бироа Рада види се, да су по свима досада предложеним препорукама у разним земљама предузимане разне мере у укупно 130 случаја, док је у 81 случају констатовано да домаће законодавство већ задовољава захтеве из појединих препорука, Из предњих цифара излази, да су разни захтеви свих досад изгласаних препорука досад реализовани свега у 123 случаја, а да поред тога постоји још укупно 88 случајева предузетих мера у циљу њихова реализовања. Као што се из тога јасно види, и у овом погледу, слично као и код конвенција, постоји врло велика диспропорција. између онога што би, у смислу позитивних обавеза примљених на основу Уговора о Миру, требало да буде, и онога што је од поменутих обавеза стварно остварено.

Из оба напред изложена факта излази несумњиво, да новостворена међународна организација рада, оличена у Међународној Конференцији Рада и Међународном Бироу Рада, није засада ни приближно одговорила оној високој задаћи ради које је створена, те главна нада која се у њу полагала није досада остварена, иако је Међународна Конференција Рада била врло активна у погледу изгласавања разних конвенција и препорука, Услед тога је целокупна институција. доведена у један врло незгодан положај, јер ако би држање:

98