Nova Evropa

стањена само од какових рибара, непомично седећи међу гребенима Лигурије, или од какове беле гомиле пастира на гори Абруца.

Ћутање, пуно живота, које осећам тако јасно за неко место с његовим становницима, увек долази не од људи који у њему станују, или од тога како се у њему живи, већ од онога нечег експресивног и срдачног што се мени причињава да место у себи носи услед свог природног положаја. Волим Напуљ ради његова залива, Пизу ради њене реке, Маростику ради њене горе, и мислим да би се исто тако добро осећао у ономе заливу, на обали оне реке, и под оним брдом, све кад би Напуљ, Пиза, и Маростика изненадно ишчезнули, истопили се као роса пред сунцем, остављајући за собом тек сјајније зеленило траве, Моја су страст баш она понизна села у гркљану Апенина, чије се куће указују као тврђаве и громаче, саграђене од камена с оближње реке: места сивкаста, ружичаста, плава под ведрим небом, над врлетима и пећинама исте боје, Што је, пак, преко неког извесног места прешао свети Фрањо, или Бертолдо; што су се, једног дана, кроз становите гудуре појавили народи Ханибала и грофова од Кулање, то ми у ствари ништа не каже, и мало ми га диже у очима, Видео сам поље Барцетског Мегдана. Али у мојим очима ништа не вреди долина где је Гино ди Тако ухватио у мрежу, са свим дворјанима и домаћинима, опата од Клињија,..

Али да се, можда, боље схвати, па — ако је баш нужно — и да се опрости оно што ја овде кажем, потребно је, бар за неко време, остати ван своје земље, како се то самном догодило.

Лежао сам, са ногом у садри, у (болници једног укочена места на Северу, положена на обалама Одре. Доносили су ми новине из Италије. Оних дана није се читало ништа друго до о борбама, пожарима, пљачкама, — о свим знацима страшне опште конфузије реда и моћи.) Кад бих, седећи на постељи, редак по редак прочитао све оне вести, склапао сам ражалошћен новине, и са шепавом ногом, прихватајући се покућства, одгегао бих се к прозору.

Сунце је свршавало да уморно расветљује нечисти хоризонат, по коме су се дизали у вис шиљасти звоници цркава и димњаци творница —- творнице и цркве саграђене, све скупа, за задњих тридесет или четрдесет година, опекама истих циглана, поцрнеле од истога дима на исти начин, Оно

•) Песник алудира на дане „соверсивизма“ и бољшевичко-комунистичке анархије у Италији [1919/20]. ~

262