Nova Evropa

часу изложено потсмеху учитеља свих других религија, просто зато што не може чак ни да претендује да спроводи своје прописе, „Мир на земљи међу добрим људима! Како је то могуће 2"

— „Не знам, Свакако нисам ни мислила нато, То изгледа просто као сваки природан инстинкт,“

"— „Да, племенски је инстинкт, наравно, савршено природан. Он никад неће посве ишчезнути, Човек ће се увек борити за свој кров и своје огњиште, Али је посреди тај нацијонални посао, Ови простодушни херцеговачки m Goсански сељаци, који не знају да читају и пишу, који не умеју чак да направе ни једну фунту употребљива масла, верујете ли ви да су се они икад и за тренут заинтересовали тим „самоопредељавајућим' триком2 Ако ви верујете, ја не! Јесу ли они изгубили маколико од своје индивидуалности, или карактеристике, зато што су их кроз толико година називали аустријским поданицима7 Да су их само оставили на миру, они би били потпуно задовољни да остану аустријским поданицима; али политички агитатори морају да нађу себи посла."

— „Баш као и раднички агитатори,“ „Тачно! Они их уче како се то ради.“

— „А њима зацело не изгледа као да их се све то баш тако много тиче, тим драгим питорескним створењима !“"

— „Слабо би они марили за слободна пристаништа и за границе, док им се то некако не утера у главу, а онда се толико напуне тим народним бригама да набрзо свака и најмања општина зажели самоопредељење; јер сви ти чудни костими представљају врло различите и посебне заједнице, Сви они имају своја племенска трвења и ривалитете; ускоро

ће у овом новом краљевству биги толико народности колико

је дана у години,“ Он се насмеја. „То ми је већ довде дошло."

И она се насмеја. „Слажем се донекле са вама, јер нисам никада видела ни користи ни смисла од свих тих малих независних држава, али се ја при свем том силно дивим њиховој чврстој одлучности, баш као што сам увек осећала симпатију према Црној Гори. Просто ми је сада криво да је видим као само једно зрнце у овој папазјанији од земље." И т,. д, И т. д..

И све у том тону, у бескрај. Са толико мало реалних

схватања и правог разумевања околности и узрока, Главни пак проблем на који наилазимо у овој књизи, то

је проблем поратног антагонизма између појединих раса, а највише између оних које су ратовале и које су до сржи за-

297