Nova Evropa

(Henry У. Меузоп), познат нашој јавности из фамозних писама Г. Стјепана Радића из Лондона, Он је био, наиме, поред госпођице Дурам, један од главних пријатеља нашег сељачког вође за време његова боравка у Енглеској, — из којих побуда, то се лепо види, међу осталим, и из овог његова приказа књиге своје србофобске сумишљенице, У овом свом приказу он истиче, за америчку публику, главне изворе госпобице Дурам: брошуру проф. Ст, Станојевића, и чланак Љубе Јовановића у „Крв Словенства“, те препричава, популарно и остављајући пострани „нијансе“, заверу сковану у Београду од пуковника Димитријевића- Аписа и његова доглавника „Јана Хосића“ (у којега се прерушио Танкосић), онако како ју налази у књизи своје „интимне познавачице балканске политике и балканских интрига“, скупа с учешћем у њој Србијанске Владе и целог српског народа.

Најбоља казна за писце оних брошура и чланака, из којих црпу градиво ови „познаваоци“ Балкана, и сарадници великих светских листова и часописа, биће свакако што морају читати репродукције, више-мање верне, својих мисли и својих успомена по оваким књигама као што је ова госпођице Дурам, и по оваким приказима као што је овај Г. Невинсона. Само, шта смо скривили ми остали, да на исти начин испаштамог А колико познајемо госпођицу Дурам, и друге наше енглеске противнике, ово нису последње муке на које нас они распињу за Сарајево!.,.

III

Много су разумљивије, и лакше сношљиве, оптужбе, у погледу кривице за Рат, које долазе од стране наших ратних непријатеља, Ако цвиле, за невољу им је, па им се не може много замерити, — догод не претерају, и не пређу границе допуштене самоодбране, Најактивнији, и најбоље организовани су, како се могло и очекивати, Пруси, који воде „научну борбу по. питању кривице за Рат, код куће и на страни", и којој борби је средиште [(,„Zentralstelle fir Erforschung der Kriegsursachen") часопис „ле Клебавсћиј а абе", Она бележи све што се ма где каже или напише по овом предмету, па не пропушта наравно ни оно што се о томе јави у нашој штампи, Тако је и од кратког приказа о себи у нашем листу (види „Нову Европу“ од 11, фебруара т, г.) репродуковала прву половину, у своме броју за април, Па нам је, поводом тога, упутио и лично писмо њен уредник, Г, Вегерер, с питањем, који су то „многи измишљени и изврнути чињенице и подаци“ за које кажемо у нашем приказу да их има у његову часопису, Одговорили смо, да ће на то питање дати опширан и документован одговор књига Дра. Сигона-Витсона коју ћемо ускоро издати, и да ћемо се и сами, у „Новој Европи", вратити на ствар кад се за то укаже

277