Nova Evropa

везник !), који је двапут већи од Италије, и више него двапут јачи, те војнички извежбанији и спремнији, у савезу, као правим савезником, са највећом војном силом коју је икада познавала светска повесница. Све је то оправдано, иако су данас нови изуми средстава за рушење и разарање у рату учинили да се могу савладати многе природне тешкоће, које су некада биле страшне и непремостиве. Ето, например, шта је Немачка учинила са сумаренима од обала Белгије, где су неки канали и неке реке, добро искоришћени, били од веће вредности него што би била цела Бока Которска.

Увек ће бити потребно Италији да се користи положајем и да се ушанчи у природним рововима иза Алпа на северу, који ће сутра и нас штитити против упадача са северо-запада, —- као што смо ми бранили Италију у Средњем Веку противу навале Монгола и Турака, Али се ситуација на Јадрану, ако се наши заједнички идеали остваре, мења из темеља. Наместо једне државе првога реда, моћне и непријатељске, које ту више неће бити, и која ће бити истерана отуд да се више не врати, наместо тога колоса са његовом задивљујућом војном машинеријом, доћиће државица три или четири пута мања од Италије, која несамо да неће представљати никакву опасност за Италију, све кад би и хтела (а цела наша прошлост доказује, да никада нисмо тежили за експанзијом, већ да смо, позивани, узимали земље опустошене од варвара, и да смо ту већ од тринајст столећа), него баш напротив, будући да она, а не Италија, отвара главна врата на која ће покушати да се сручи геуапсће немачки. Такова држава имаће, стога, све разлоге да образује што тешњи савез и да закључи и војну конвенцију с Италијом. Ја дакле не могу никако да разумем, како би то било могуће, ако се сутра почну ширити свакојаке теорије о нама и противу нас.

Не би било лоше ако би се од стране далековидих Та-_ лијана, пажљиво и без ларме, почело испитивати ове проблеме, те тако припремати за Европу, за цели свет, основицу сигурнију и бољу од оних комбинација које се данас протурују, а које праве пропаганду за спасавање Аустрије, будући да је свет, заморен од толиких напора, и срећан што је победио страшнијега непријатеља, готов и сувише брзо да их прихвати. Ви ме разумете, Не могу рећи више. Већ сам и сувише рекао.

Наша страна је слаба, преслаба, збуњена; ваша страна није још право оријентисана. Има додуше доста нових Мацинија, у погледу политичког мишљења и политичке храбрости; али има и много Капола и сличних, Је ли тако2,..

~ Франо Супило.

368