Nova Evropa

Гласови о предстојећим догађајима на Македонском Фронту ширили су се током целог лета. И у писмима из домовине "ти су гласови потврђивани, па су војници који су се враћали са отсуства пресретани од другова дезертера са речима да. не вреди ићи на фронт: „Све је то за Немачку", говорили су им они. У немачким штабовима били су услед тога, наравно, __веома забринути, Средином августа поновили су начелници "дивизијских штабова своје извештаје армијском штабу о предстојећој великој офанзиви, образлажући потребу већег броја немачке војске на Македонском Фронту. Рад агитатора прелазио је сваку меру. На станици у Нишу уверавали су војнике који су се враћали, да је рат готов, те да није потребно да иду к својој дивизији у Битољ, и означавало се већ место и дан почетка офанзиве, Тек тада, у другој половини августа, приступило се грозничавом припремању за одбрану.

_ Рачунало се, да ће непријатељ код Битоља отпочети на"падај са тенковима, па је према томе и припремана одбрана. Артиљерија је прегруписана. Биле су спремљене и позадинске позиције. Број људства у предњим рововима смањен је, а одбрана организована по секторима. У септембру се кретања непријатеља појачала. Аероплани су непрестано зујали у ваздуху, прегруписавање војске убрзано је, и било је очигледно да ће Французи играти улогу нападача. Немачка команда, на крајњем десном крилу, дошла је била до закључка, да се на њену сектору неће ништа одигравати, па је стога извадила отуд бугарску пољску артиљерију и дала је армијском штабу за суседни сектор. Резерве, којима је располагао командант генерал Шулц, састојале су се углавном из делова пребачених још раније из Добруџе, док су као допунске силе, за случај нужде, служиле три појачане бригаде. Свега је било на тој страни 36.000 људи, и све је изгледало спремно за отпор. Немачки Главни Стан није био у могућности да ослободи никакву јединицу за Македонски Фронт, па су бугарске снаге · заузимале цели фронт, од Охрида до Егејског Мора. Насупрот Бугарима стајали су, рачунајући правцем од Охридског Језера па к Мору: Италијани, Французи, Грци, Французи, · Италијани, Енглези, Срби, па Грци-роајалисти, — сви под заповедништвом генерала Франше д Еспреа.

Офанзива је започела 15. септембра у 6 часова и 30 минута, у време и на месту како се раније говоркало. На пограничној линији између двеју најужнијих тачака бугарског фронта — између Доброг Поља и Бахова — извршио је генерал д Еспре главни нападај и на месту разбио 2. и 3. бугарску дивизију. Од самог јутра 15. септембра беснела је ураганска ватра на линији од четрдесет километара, особито над тим двема дивизијама. Бугари су непомични седели у. осигураним блиндажама и митраљеским гнездима, Исто су тако

52