Nova Evropa

против, у тој Влади Г. Узуновића седе министри који су нашу правреду и довели у овако стање; па и сам премијер, Г. Узуновић, који са правом говори да је многом злу крива политика снажења динара, добро зна да су ту политику инаугурисали баш његови властити партијски другови, и да је штавише Радикална Странка, кад је изгледало да пораст динара значи велику срећу за нашу привреду, тај пораст приписивала себи у велику заслугу. Па кад је све то тако, наша јавност с правом, и са страхом, пита, откуда ће сада одједаред ови исти људи моћи да проводе нову привредну политику и да изводе један далекосежан привредни програм2... Програм сваке владе, па и најгоре, обично је леп и добар; али је важно, да ли се он и изводи. Наша јавност несамо да нема никакове гаранције да ће Шеста Влада Г. Узуновића решити ма и минимални део свога привредног програма, него чак верује да ће она својом слабошћу и неодлучношћу погоршати ово стање, ако је то још могуће. Ми бисмо сви били неизмерно захвални Г. Узуновићу кад би његова Влада извела ма и десети део изнесеног привредног програма, али мрка капа зла прилика: нико у целој јавности не очекује ништа ни од ове Шесте Владе, ни од још х влада Г. Узуновића. Свако зна, и осећа на својим леђима, како се створило ово уверење у широкој јавности, па нас то решава улажења у образлагање и даље критиковање овакова привредног програма.

в) Буџетни експозе Министра Финансија.

Министар Финансија, Г. Др. Богдан Марковић, нашао се је у неугодну положају, да пред Народном Скупштином заступа буџет при чијем састављању није узео никакова учешћа. Тај му положај даје право да јавно критикује техничку страну састављеног буџета, те сам његов састав, његову непрегледност, као и потребу да се јаче одвоје приходи и расходи опште државне управе од прихода и расхода државних предузећа, јер се овако увелико губе преглед и јасноћа.

Не можемо, притом, усвојити тврдњу Министра Финансија, да је он извршио редукцију буџета. Његова изјава, да би према тражењу појединих министара — буџет морао износити 15,999.000,000, место 11! милијарда и 690 милијона, не значи никакву уштедњу од четири милијарде динара, јер су господа министри, мало водећи рачуна о нашем економском стању, могли тражити и по двадесет милијарда динара сваки. Прошлогодишњи буџет износио је дванајст-и-по милијарда динара, тако да на први поглед изгледа као да је овогодишњи мањи са пар стотина милијона динара, Међутим, та редукција долази једино отуда што су подбацили приходи саобраћајних установа, а ово је опет један доказ нашег лошег економског стања.

152