Nova Evropa

Редовни државни издаци несамо да нису снижени, него например код пензија — наилазимо чак и на повишење издатака од преко 100 милијона динара, тако да данас преко 600 милијона динара иде на пензије, што је опет један поразан доказ владине чиновничке политике. Нови буџет, дотично "финансијални закон, не носи ни најмање снижење државних терета, па према томе нема ни говора о стварној редукцији буџета. Дапаче, кад наша привреда мора данас да плаћа исте порезе и таксе и трошарине које је плаћала пре две-три године, кад још није било такове кризе, онда то значи да је она сразмерно далеко јаче оптерећена данас него што-је била пре пар година. Данас и наш сељак, при општем падању цена аграрних артикала, свој порез далеко теже подноси него што је то било случај пре неколико година; јер док су цене његових артикала пале на половину, цене државних монополних артикала остале су исте. Може, дакле, Господин Министар оперисати било којим. цифрама, он није мађијоничар да би нам могао доказати како његов данашњи буџет значи снижење државних терета. Јер, то зна свако, снижење буџета без снизжења порезних терета није никакво реално снижење.

У буџету, као што је то већ ушло код нас у обичај, нема износа за неке издатке који ће поуздано да наступе, Ту су у првом реду већи износи за наше ратне дугове него што је то буџетом предвиђено. Осим тога, доћи ће многи накнадни кредити, будући да је Финансијски Одбор, у својој површности, брисао или редуцирао и неке ставке које се не даду брисати или редуцирати. Напокон, једном ће се морати у буџет унети износи и за наше летеће дугове, чију висину још увек не знамо, а који у тако знатној мери тиште нашу привреду, дотично убијају наш кредит на страни, |

Данас, кад су готово све веће државе провеле своју валутну реформу, или кад се спремају да је проведу, не може бити доста дати обећање, да ће се одржати данашњи курс динара, на којему се овај налази већ годину-и-по дана, Интереси наше привреде императивно захтевају да се што пре проведе валутна реформа, па нас одлагање тог важног питања само баца у још већу бригу. Или је, можда, Господин Министар свестан слабости данашње Владе да изведе било какво веће дело, па као реалан човек неће ни да обећа оно што зна да неће моћи извршити 7 .,. Будући да овај Министар уопште није радио на овом буџету, јер је на томе месту тек од кратког времена, то ћемо морати још мало причекати, да га видимо на делу, пре него што можемо дати коначан суд о његову раду и о његовој личној вредности као Министра Финансија.

Dr. Иво Белин.

153