Nova Evropa

индиферентна, јер се њена два главна органа: партија и јав-

ност, не формирају према менталитетима, него на много ду-.

бљим принципима, као што су: социјални и привредни интереси, прогресивне и конзервативне тенденције, индивидуални и социјални нагон, Најзад, и племенски осећај са посебним дијалектом има у демократији своје најбоље решење. Федерација има значаја за племенски осећај само уколико је гаранција

за племенски индивидуалитет. А што је друго демократија до

најбоља гаранција за све политичке, грађанске, религијозне, и

личне слободег Међу овим слободама налази се и лично право.

на племенски осећај и изражавање, које се у нашој држави

суревњиво одржава више или мање у појединим областима,

Као што се шкотски нацијонални осећај одржава у унитарној Великој Британији напоредо са опште-британским нацијонализмом, тако исто југословенски нацијонализам не искључује ео 1рзо племенске осећаје у нашој краљевини. Демократија је неисцрпна у средствима да удовољи посебним племенским захтевима, када су ови искрени и у складу са југословенским основама државе и народа.

Партије, уколико изражавају јавно мњење могу форсирати федералистичке тенденције и довести земљу у тежак и мучан положај. Оне се програмски нормално темеље на тежњама бирача; али партијски представници нису прости делегати бирача већ представници народа. Партије обавезно примају идеје од народа, али су њени представници исто толико дужни да својим искуством и ширим политичким познавањем враћају народу уздарје водећи га по земљишту реалности ка здравој будућности. Словеначка Пучка Странка има много услова да игра значајну историјску улогу у животу Словенаца, ако поведе народ ка демократији и југословенској оријентацији. Пучка Странка има добро организовану партију, која је прожета партијско-верским духом, док је федерализам њено другостепено оружје, које се у приликама све више идентификује са самоуправама. А. у Београду се мора разумети, да се клерикализам и федерализам не могу истовремено обарати, и да је кула клерикализма много чвршћа у Словеначкој, а много безопаснија за државу. Пучка Странка је конзервативнога. типа, иако исповеда врло напредан програм; она стоји на бази споразума са хрватским и српским странкама, а политика споразума је политика будућности свих наших конзервативних странака.

Александар Донковић.

137

| |