Nova Evropa

су досад чињене разне ископине, те за које је рентабилност експлоатације очита Од села Заљева код Бара па све до Улциња једним правцем, и до Владимира у Загорју (Анамаљ). у другом правцу, боксит је, са неким његовим пратиоцима, у великој количини. С друге стране Бара, у Спичу, руда живе " богата је овим металом као ријетко гдје. Поред тога, што се жива тамо налази и у капљицама, у самој стијени је има 49/0,. У сјеверним падинама висова Пресјеке и Созине у Црмници богата је руда гвожђа; а одмах до ње налази се каолин, Ту у Црмници, по свијема досад показаним знацима, моћи ће се отворити кратер подземне ријеке каменог уља (петролеја), Богата је гвоздена руда у Горњој Морачи. Камени угаљ се у дебелом слоју и нешто већој дубини пружа од Роваца па чак до Моракова. А у Беранима и Пљевљима камени угаљ је на

површини, У Брскову, познатом средњовјековном руднику код.

Бијелог Поља, богате су руде сребра и бакра. Алии иначе, рудно је благо изобиљно, и гријех би био да наша држава не учини све што до ње стоји како то благо не би и даље осталомртво, на штету и државе и народа.

Недавно се било разгласило, да ће наша држава код Улциња подићи солану великог простора. Лијепа је пара потрошена из државне касе око припреме за ово подузеће, па опет не би од њега ништа!... Улцињ има услове и за јединствено морско купатило, са плажом какве можда нема нигдје на нашем Јадрану.

Прије пошљедњих ратова, дата је била концесија једном страном консорци'у, да употреби снагу Таре и Мораче за произвођење електричне снаге у индустријске, и пољопривредне, сврхе. Двије електричне централе, које су биле уговором предвиђене, требале су имати силу од по 90.000 коњских снага, Уговором је било предвуђено много што-шта, што је речени консорциј имао да учини с помоћу електричне струје и иначе, и то би била права благодат за Црну Гору. Колико ми је познато речени консорциј би се повратио на онда стављене му увјете, било у ранијој форми било, по потреби, нешто модифицирано; требало би у сваком случају употребити снагу Таре и Мораче, јер би — све да се изненада развије индустрија у Црној Гори, па и у њеној околини електрична снага њиховим падовима добијена за машинерију и друго била увијек дов»љна. А уза све то могла би речена електрична снага послужити и за све жељезнице у Црној Гори, па и за ону Јадранску. Та снага би могла покретати возове од самог њихова уласка у Црну Гору, маколико их било.

И о исељавању извјесног дијела Црногораца из кршних крајева у оне што их је Црна Гора добила Балканским Ратом, па по потреби и гдје даље, требало би да се држава постара.

ада је престала нужда која је најздравији српски елеменат

217