Nova Evropa

Ђовани Папини о Ђованију Папинију. („Тезитоплапхе".)

Сувишно је представљати талијанским читаоцима Ђованија Папинија на доличан и уобичајени начин, Сви знају — а пријатељи још боље него непријатељи —, да је то најпокваренији, најнакараднији човек у целој Италији (ако га се уопште може назвати човеком), и нарочито да је такав инаџија да OM M свађалица Мирабо изгледао, према њему, маском из какве уметничке академије, рецимо аполонским бацачем дискоса. Па будући да је лице — по мудрости народа из оних изрека животног искуства што се свуда чују — огледало душе, нико се не изненађује кад му кажу, да је тај Папини букач у литератури, мангуп као новинар, бараба у погледу уметности, благонадежни јуноша („рссобћо"“)) филозофије, лармаџија у политици, уопште апаш са гледишта културе и онај који је из навике спреман на сваки подвиг интелектуалног злочинства, Свак, уосталом, зна да он проводи раскошан — и, наравно, разблудан — живот, у једном неприступном дворцу, а да средства за редовно издржавање намиче лажном игром, насилним просјачењем и разбојништвом под туђим именом или „псовбпно". Додајмо, ако би и то још требало, да од свих јела највише воли трбушину („паухфлек") од глупака, а од пића пушећу се људску крв.

Није тајна ни за кога, да је ово живинче најгоре од свих пождрљиваца што ждеру на талијанском тлу, а иде гласи да се је заклео на картагинску мржњу противу свих „бонтонова“, написаних и оних који ће бити написани. Доиста, све у свему, ова бестидна одрпаница има манију да пише оно што мисли, и да говори оно што му се чини истинитим, и као да то није доста — усуђује се чак и да се буни кад му досађују; баш као што причају о оној прекоморској бештији:

Cet animal est trčs mechant: Quand on 1]' attaque il se defend!

(Да чудне зверке, боже ме сахрани! —:; Нападнеш је, а она се брани!...,)

Тај Ђовани Џапини — настрани камелеон зоологије духа издао је баш ових дана једну нову књигу, књижурину, да се човек згрози, и перверзну. Да нам урођена благост, која у свим искушењима даје доказа доброодгојена духа, не ставља

") „рјестоћо" = сицилијански војници Гарибалдијеве легије „Mille”, регрутовани од пучке младежи Сицилије,

384