Nova Evropa

oduševljenje kod Jugoslovena van granica Srbije, Te pobede. stvorile su velik prestiž Srbije u očima celoga sveta; one su ujedno išle na štetu austrijske politike i na teret bugarskih šovinističkih krugova.

Dok je Srpska Vojska tako za kratko vreme izvršila svoju misiju i postišla svoj ratni cilj, Bugari su bili i dalje u jeku borbe, Na pravcu njihovih operacija ležalo je Jedrene, moderno utvrdjeni logor, koji je trebalo osvojiti, Srbija je poslala Bušarima svoju pomoć, dve divizije i tešku artiljeriju, i II Armija (pod komandom generala Stepe Stepanovića) vodila je, zajedno sa Bugarima, borbe koje su vojsku stale mnogo napora ! тпобо žrtava, Bugari su zadržani na Čataldži, Organizovani otpor i pripremanje Turaka za eventualnu kontra-ofanzivu dovele su u pitanje uspeh Bugarske Vojske neposredno, a posredno i srpske uspehe. U Londonu su otpočeli bili pregovori za mir sa Turskom, iako Bugarska Vojska nije još izborila definitivnu pobedu. Pri svem tom, iako u tom položaju, bugarska Vlada traži od Srbije izmenu udovora o podeli teritorije, — traži za sebe Debar i granicu za neposrednu vezu sa Arbanijom! Taj njen zahtev, u vezi akcije Austrije da Srbe ukloni sa obala Jadranskog Mora, izaziva utisak da su Bugari bili neiskreni, i da su — s Austrijom — išli nato da umanje značaj naših uspeha, ida nasinadaljeostave izolovane od mora. Taj i takav stav Bugšarske pada u momentu kada je ionako već postojalo psihološko raspoloženje da se u masama našega naroda, koji je tada skoro sav bio pretvoren u vojnika, pojavi nepoverenje i ogorčenje prema njima, Sjajne pobede vojske izazvale su u narodu osećaj ponosa, i probudile u njemu veliko samopouzdanje i veru u svoju snagu; Kosovo od 1389 značilo je slom srpske države i petvekovno ropstvo sa strašnim painjama, Kosovo od 1912 značilo je, u očima masa, potpunu rehabilitaciju. Svaki vojnik, svaki borac iz tođa doba, u svojoj duši, iako skroman po prirodi, izveo je zaključak, da je on bolji i sposobniji borac od Bugarina, i smatrao je da je on glavni činilac u pobedi nad Turčinom.

Operacije Bugarske Vojske prema Turskoj tekle su sporo: Jedrene je palo tek 13. marta 1913, a u tom medjuvremenu umalo nas nije napala Austrija, tajna saveznica Bugarske, radi Skadra, prirodno i veštački utvrdjenog logora, čija je odbrana bila vrlo dobro organizovana, i koji je za Crnogorce bio životno pitanje, lako se pri osvojenju Skadra staviše na stranu Turske nesamo Austrija, već se umešaše i ostale Velike Sile tražeći da se napusti opsada Skadra, Skadar je osvojen 9, aprila 1913. Ugovor o miru sa Turskom uskoro bi potpisan, i time je završen rat pobedom balkanskih Saveznika, Ukoliko se više približavao dan raspravljanja sa Bugarskom, utoliko je više nervoze ı

318