Nova Evropa

том ломачом увек тињала и праскала, стално гашена и увек поново ускрсла, а и изазовно и пркосно до неба пламен дизала и светлила и палила и грејала ватра слободе и слободарског духа, идеја личности, појединца, хероја и јунака. Благо нама наследницима чистих и слободних предака!

Л. Поповић,

Ново стање,

(Једно мишљење.) Non quis, sed аша!

Узимам себи слободу, да — поводом чланка у прошлом броју уважене „Нове Европе“ под горњим насловом — изнесем мишљење круга људи у ком се крећем, о истој теми. Посматрајући расположење народа после историјског Туцинданског Манифеста, може се већ данас мирне душе казати, да је ново стање у широким народним редовима примљено свуда повољно, и да се нигде не осећа ни најмање незадовољство или жаљење за пропашћу старог режима,...

" Крајње је време, да се бар наша интелектуална елита већ једаред окани самообмане о некаквој демократији, уставности и парламентаризму, како се све то досада код насу пракси проводило. Бар ми, који смо били на врелу и имали прилике из непосредне близине да се осведочимо, како у нашем досадашњем јавном животу није било веће лажи и свирепије поруге тим великим принципима западне демократије, немамо у том погледу ни најмање илузије. Погледајмо стварности у очи, и узмимо само једно једино рањаво питање нашег болесног јавног живота, питање корупције, па ћемо се без пб муке осведочити о тачности ове констатације, Ко је био тај који би се усудио кроз ових десет година, не у пози опозицијоног лармаџије, него са одговорног положаја највишег државног функцијонара, да овако оштро и дубоко засече у том погледу као што су то урадили неки министри данашње Владе2 Ни најачи поборници демократије код нас нису били у стању досада да помакну питање корупције, те рак-ране нашег државног живота, ни за један корак напред, А само оно што се у ово пар дана новог стања десило у Министарству Шума и Руда, те у Министарству Пошта, више је него феномен за наше досадање прилике, Џа ако овом режиму успе само то, да до крајњих могућих граница искорени корупцију, која нам је прогутала милијарде народне имовине, и која нас је попут црвоточине морално разједала, заслужиће да се у политичкој историји забележи ново стање као светао перијод нашег државног живота.

68