Nova Evropa

измаћи. Квестор, Сицилијанац, којему је нарочито зазорно све што је словенско, гњави и угњетава наше на све могуће начине, дакако у потпуном сагласју са Префектом, Многима се, примјерице, издају пограничне карте само за мјесец дана, премда су двовласници; југословенским припадницима се или сасвим ускраћује, или ограничује на пар мјесеца, дозвола боравка у Италији; пасоши за Југославију издају се врло тешко, и то тек на један-два мјесеца, и за одређено мјесто; нашим обртницима, особито крчмарима, винарима, и т, д, одузима се за сваку маленкост обртна дозвола. Укратко, полиција — по сталним упутама из Рима — прогони на све начине наш елеменат, С тим у вези, развила се добровољна шпијунажа до најопсежнијих мјера; у тој дичној работи — као и у творним нападајима на Југословене — предњаче т. зв. „ртојавћа“, наиме избјеглице из остале Далмације, којима тај нови положај не смета да и даље говоре својим матерњим језиком. Е

Набацили смо овдје, у журби, ово неколико редака, тек да пружимо у неколико потеза слику о правим приликама у Задру. Остављамо пак нашим читатељима упоређивање и паралелу са стањем привилегованих оптираца у Сплиту иу осталој Далмацији. Ипак, и насупрот свему, нашим сународњацима у Јулској Крајини и Задарској Покрајини поручујемо, да их браћа неће заборавити, јер и њима мора једном да сване час жуђене слободе.

Ф. 5.

VLADIMIR NAZOR: LOVRAN.

Bdi Učba i svedj straži sa visoha Nad djecom svojom. Ta hrvatska gora Od srca Istre i Kastva hraj mora Ne surnu jošte svoga hremen-oha.

Bdi Učba. — Tebe, mezimče, i sade Na sbutu drži, totoši i čuva.

Pa s tudjeg hraja neha vjefar duva 1 ћооје Prši: fi se ne boj, grade!

Znaš li, o čemu — prignuv se паа сечи Koprivić šumi, had od jugovine Pred fobom morshe pjene se hridine?

On će fe, s grudi had se mora svali 1 rodu našem Učba hr'jes zapali, Ovjenčat bao fanonu neuvjestu.

126