Nova Evropa

премало научно-темељан, тако да постизава противан ефекат од онога што би се хтјело.

При свем том, и са свим својим недостацима, студија проф. Јовановића побудиће оправдано интересовање и пажњу у страном свијету. Јер ниједна држава, то је поуздано, није за вријеме Рата толико страдала као Србија, па је наравно да је ту и економско-социјални утјецај Рата био највећи. Аутор је успио да убједљиво прикаже то дјеловање. Нарочито је похвално, што отворено истиче и лоше моралне посљедице Рата на оне који су остали под окупацијом (у првом реду у самом Београду), као и на оне који су живјели као емигранти у Француској и другдје.

И нашој публици, која влада француским језиком, препоручујемо књигу Г. Јовановића, јер ће из ње добити добар опћи преглед несамо економске и социјалне структуре предратне Србије него и приказ Рата и његових посљедица, те промјена које су се услијед Рата искристализовале у тој структури.

Рт, Иво Белин.

Mesto političkog pregleda. Smrt Voje Veljkovića.

Iznenada, otrgnut podmuklom bolešću, umro je u Beogradu jedan snažan i krupan čovek, i ujedno jedna snažna i krupna politička ličnost. Sin uglednih i bogatih roditelja, koji su došli iz unutrašnjosti Srbije, i u čijim je žilama zaostalo bilo još dosta hajdučke krvi, Vojislav Veljković bio je u isti mah i tipičan predstavnik rase, pravi Srbijanac, i gospodin u engleskom smislu reči, — mešavina na koju se u Srbiji neobično retko nailazi, Nije bio pitome ćudi, niti je pokazivao mnogo srdačnosti i osećajnosti u spoljnim odnosima i navikama; pre se može reći da je bio poslovno-hladan, opor, ponekad i namrgodjen. Ali je bio džentimen po svojim dubljim karakternim osobinama: čovek od reči, svetla obraza i beskompromisan u pitanjima časti i poštenja, radnik koji vrši dužnost do kraja, i koji se ne boji »nikoša do Bošga« i do svoje savesti, Možda mu je lakše padalo da bude ovako kulturan i nezavisan zato što je bio jedan od retkih intelektualaca u Srbiji koji su od samog detinjstva bili poštedjeni brige oko nasušno6 hleba; ali je svakako trebalo neobičnih moralnih i intelektualnih kvaliteta da se stekne u onolikoj meri »olsutnost svake sujete i taštine«, kakvom se u našoj još uvek gladnoj i svega željnoj sredini smatra englesko vaspitanje i disciplinovanje svoje moralne

129