Nova Evropa

Мома Еугора

Knjiga XXIIL Broj 2. 16. februara, 1931

Биолошки развитак народа.

(Немачки песник о југословенској култури.) .

(У следећем доносимо поздрав познатог немачког песникафилозофа Паула Ернста југословенским књижевницима и јавним радницима, члановима Загребачког ПЕН- Клуба, приликом њихове скорашње посете у Грацу.)

·.. У ово доба кад још влада омраза међу народима и сталежима, дух је једина моћ која их везује и спаја, па ми песници и књижевници, којима је виша сила поставила задатак, да људе из свакидашњице привредног и политичког живота, рада и борбе, водимо к Недељи на отпочинак, имамо дужности и обавеза несамо наспрам свога властитога народа већ и наспрам целога човечанства. Као што сами живимо од песама и мисли давно умрлих народа, тако треба и ми да стварамо и радимо како би и наше песме и наше мисли важиле несамо за наше најближе већ и за најдаље и потоње; и као што ми живимо из прошлости за будућност, исто тако да живимо и за друге народе који су наши савременици.

Данас се раздражују народи један на други, често с образложењем да сваки народ има своју властиту културу, па да други народи у развијању те његове културе хоће да га спрече. Ми, стварачи те културе, добро знамо да овако дражење почива на ниским лажима. Сваки народ има задаћу да с помоћу својих урођених својстава, с обзиром на своју прошлост и на свој положај у свету, изграђује културу како може. Прави уметник и не може друкче стварати до следујући нагону своје крви и наслеђеним инстинктима од својих отаца, дајући обличје ономе што доживљава у своме крају и међу људима себи сроднима... Прави уметник се не даје угњетавати од других; нити је он у стању да друге угњетава. Он стоји према свим људима у истом братском односу, пружајући им своје дарове: ако хоће да их приме, добро; ако неће да их приме, онда мора да има разлога тому, а ти разлози се онда понајмање дају уклонити силом, — ако је уопште пожељно да они буду уклоњени.

% 69