Nova Evropa

спремани напад на Србију — остала је и сада као таква. И сада се полази, у расправи питања одговорности за Светски Рат, од питања: ко је одговоран за убијство Аустроугарског ПрестолонаследникаРг У томе оквиру претреса се ово питање.

Рат је свршен, Аустрија и Немачка, које су у ствари изазвале Рат, подносе још увек последице изгубљенога рата. И баш због овакова свршетка Рата, како нам изгледа, почето је изнова питање о његовој одговорности, која се уједно сматра узроком. Али су са свршетком Рата избиле на јавност многе ствари које у току Рата нису могле да се расветле ни да се расправе. Онако како су досада расправљена та питања, углавном, дошло се је до извесних позитивних резултата и утврђених чињеница.

Утврђено је, пре свега, и као најглавније: да тадашња Српска Влада није имала никакова удела у Сарајевском Атентату. То је тачно. Тачно је, чак, и после познатога написа покојнога Љубе Јовановића (у књизи »Крв Словенства«), који су многи писци, који и сада још заступају гледиште Аустријске Владе о уделу Српске Владе у Сарајевском Атентату, хтели да искористе на штету Србије. Ипак, готово сви писци одбацују тај његов напис као нелогичан и. не. могућан; бар они који желе да објективно расправљају то питање. На тај начин, углавном, напуштена је теза одговорности за Сарајевски Атентат, па према томе и одговорности за Рат, ондашње Српске Владе и званичне Србије.

У последње време, при расправи тога питања, баца се одговорност за Сарајевски Атентат на групу људи која је у оно доба постојала у Србији: чини се одговорном за Атентат бивша организација »Уједињење или Смрт«. Тим путем се, посредно, окривљује и незванична Србија. А има известан број писаца који због те организације окривљују, посредно, и званичну Србију. Будући да се ова организација третира као искључиво официрска — по логици тих писаца — крива је званична Србија, јер су официри службени функцијонари у свакој држави; па када је тако, онда је за њихов рад одговорна влада те државе. Намеће се дакле питање: да ли је организација »Уједињење или Смрт« као такова, и као целина, имала удела у Сарајевском Атентату 2

TI

Непосредно после извршена Атентата у Сарајеву, ондашња Аустријска Влада оптужила је за Атентат два лица из Србије: мајора Танкосића, и Милана Цигањевића, четника. Овај други био је Босанац и живео у Србији. Оптужујући директно Танкосића и Цигањевића за Сарајевски

395