Nova Evropa

Сарајевски Атентат

и организација „Уједињење или Смрт“.

(Питање одговорности за Светски Рат створило је литературу која из дана у дан расте, и прети да баци у засенак — у погледу обима — сваки други историјски догађај. Немци имају нарочитог интереса да се оно не скида са дневног реда, па га потрзају и код куће и на међународним састанцима, и негују помно у домаћој и интернацијоналној публицистици. Недавно је у Берлину пуштена у промет опет једна нова књига о томе, под насловом „Нови путеви за расветљавање ратне одговорности", од мајора у пензији А. Хајровског, коју је опширно приказао, у београдској „Политици“ од 30, јува до 5. јула, г. Јован М. Јовановић, Држамо да је ово погодна прилика, да објавимо следећи чланак нашег сталног сарадника г, Чед. А. Поповића, пуковника у пензији и некадашњег тајника организације „Уједињење или Смрт“, чији ранији чланци у „Новој Европп' спадају свакако, од наше стране, међу најдокументованија и најнепосреднија сведочанства о догађајима у Србији који су претходили Балканским Ратовима и Светскоме Рату.)

– ;

Иако смо ушли у другу деценију од почетка Европскога Рата, још се расправља питање одговорности за Рат. Нарочито инострана литература преплављена је низом чланака, брошура, мемоара, и читавих томова, у којима се говори о томе питању. ИМ, што је важно: питање одговорности за Рат, онако како је постављено и како се третира, идентификује. се са питањем о узроцима Рата.

Познато је, како је дошло до Рата. Аустроугарски престолонаследник, Франц Фердинанд, и његова супруга Софија, убијени су 15. (28.) јуна 1914. Убице су били Срби по народности, али аустроугарски поданици. Убиство је извршено на територији Аустроугарске Монархије. Аустријска Влада окривила је тадању Српску Владу за та убиства, тврдећи да је она крива за то. Ту тезу тадање Аустријске Владе прихватила је и Немачка Влада, која се потпуно солида“ рисала са њом. Аустрија је, тражећи сатисфакцију за та два убијства, ишла намерно и свесно затим да нападне Србију оружаном руком, путем рата. И објавила је рат Србији. Та објава рата изазвала је општи сукоб који је довео до Европскога Рата. А када су и Америка и Јапан, као неевропске државе ушле у рат, онда је он изашао из оквира Европског Рата, те постао Светским Ратом.

Теза Аустрије: да је узроком њена ратовања противу Србије убијство њена Престолонаследника — иако је то. стварно био само претекст за њен давно намеравани и:

394