Nova Evropa

која су радила у истоме правцу. Ипак, њој је било погодно да њу оптужује за Сарајевски Атентат, због Танкосићева удела у њему, иако Танкосић у тој својој радњи, стварно, није узимао удела у својству члана Народне Одбране, или некога ко је раније имао везе са Народном Одбраном.

Будући да је сада, после Рата, све ово расветљено, отпала је и теза Аустријске Владе о суделовању Народне Одбране у Сарајевском Атентату.

III

После суђења у Солуну члановима организације »Уједињење или Смрт«, и нарочито после Рата, скинута одговорност за Сарајевски Атентат са Народне Одбране пребацује се на ову организацију. Пребацује се несамо од стране оних писаца који још и сада окривљују ондашњу Српску Владу, већ и од оних који стоје на гледишту да ондашња Влада Србије, т. ј. да званична Србија, није имала удела у Атентату. Ово окривљавање организације »Уједињење или Смрт« потиче због два лица која су била њени чланови: због Танкосића, и због Драгутина ДимитријевићаАписа, бившег ђенералштабног пуковника. Истина је, да су Танкосић, Димитријевић, па и Милан Цигањевић, оили чланови организације »Уједињење или Смрт«; Танкосић и Димитријевић као њени оснивачи и чланови њене централне управе, а Цигањевић (кога је Танкосић увео у ову организацију) као њен обичан члан.

Организација »Уједињење или Смрт«, позната под именом »Црна Рука« (које јој је име злонамерно дато), основана је месеца маја 1911. У једном ранијем чланку у »Новој Европи« (број од 11. јуна 1927) описао сам узроке и начин постанка ове организације; рекао сам, да је главни разлог за оснивање ове организације био у томе, што је после Анексијоне Кризе и Младотурског Преврата (1908 и 1909) била прекинута и сасвим замрла нацијонална акција, која је од 1904 до тога доба успешно вођена, дала добре резултате и однела много жртава. Тај застој у нацијоналној акцији био је нарочито судбоносан у Македонији. Настала је бојазан, да ће дотадањи успеси сасвим пропасти, и да се неће моћи лако продужити рад ако се и надаље буде стајало неактивно. Оснивањем ове организације ишло се за продужењем дотадањега рада, а идеја за. ово потекла је од наших нацијоналних радника из Македоније, који су највише и најнепосредније осећали сву штетност прекида. Због своје намене, имајући у виду искључиво и поглавито рад ван граница, као чи због прилика под којима се имало радити, организација је била тајна. Тајност овакве једне организације по себи

398