Nova Evropa

успела да се јаче развије и узме већи замах у раду. Балкански Ратови, нарочито Српско-бугарски Рат, дао је велики број жртава међу члановима Организације. Везе у њеној формацији биле су раскинуте; а и веза између обичних чланова и централне управе, такође, највећим делом прекинута. Из тих разлога није се стигло, после Балканских Ратова, да се Организација васпостави, да се реорганизује, и да као таква почне опет функцијонисати. А и сами догађаји који настадоше после Балканских Ратова деловали су у томе правцу. Успешан пак рат против Турске, и наша победа над Бугарима (1913), скинуше са дневног реда питање било каквога нацијоналног рада у Македонији и Старој Србији. На тим територијама отпочет је сад рад званичних кругова Србије, по интенцијама које су потицале од тадашње Владе.

Случај је хтео, да они гранични официри који беху пре Балканских Ратова према Босни, остану живи. И по свршеним ратовима — крајем новембра 1913 — војне власти вратише их на њихову редовну, дотадању, дужност. Али, непун месец дана после тога, на захтев Владе, укинута је служба граничних официра. Ми смо распоређени на службе у трупи. На тај начин, овим чином Владе била је укинута свака ранија веза са Босном; јер као официри у трупи, удаљени од границе Босне (например, ја и гранични официр шабачког реона добили смо батаљоне у Ваљеву, а гранични официр лозничког реона батаљон у Охриду), заузети својим редовним пословима, нити смо имали могућности нити смо могли одржавати ма какве везе са било којим лицима ван границе, па ни са онима из Босне (уколико смо и раније имали везе са њима).

Раскинуте везе у бившој организацији »Уједињење или Смрт« услед Балканских Ратова, нереорганизовање њено после ратова, и нарочито смена граничних официра са фронта Босне, прекинуло је сваку везу организације »Уједињење или Смрт«, као целине и као такве, са радом у Босни. факт је, дакле, да ова организација после Балканских Ратова престаје да функцијонише као целина и као организација.

IM

Нешто слично ономе што се је одиграло после Анексијоне Кризе и Младотурског Преврата, настало је и сада. Свршени Балкански Ратови, са великим успесима за Србију, развили су и побудили највеће наде међу нашим живљем у оквиру Аустријске Монархије. Нацијонални понос, због тих победа, развио се у највећој мери како с једне тако и с друге стране границе. Очекивало се, да ће сада тек настати нај-

400