Nova Evropa

државу на штету српског и грчког народа, пошто је Данев изјавио, да се Бугарска не интересује у питању Арбаније. Данев је био исто то што и Ризов: велики србофил, који је свршио у Берлину као бугарски посланик у Свјетском Рату. Ово могу тврдити, јер су оба радили да потакну краља Николу против Србије, који је правилно цијенио њихово русофилство и србофилство, што је доказао најбоље кад је испратио ону дивизију пут Митровице, загрливши по једног војника од сваког батаљона, у име благослова за срећан пут.

Краљ Никола био је идеални сљедбеник Владике Рада, особито за мисао Југословенства, у које није бројао Бугаре, премда су они били православни, сасвим по захтјевима спасоносног Начела Народности.

Овим завршујем моје успомене о краљу Николи, ком су на срцу били сви Срби и Хрвати. = | Dr. Л. Томановић.

Povodom Geteove Proslave u Jugoslaviji,

Doneli smo dosad u »Novoj Evropi« izveštaje o proslavi Geteove Stogodišnjice, u dva maha, i to {u broju od maja) o proslavama u Nemačkoj i u ostaloj Evropi, i (u broju od juna) o proslavama u Jugoslaviji, Ti su izveštaji, naravno, nepotpuni i površni — već i zato što su se proslave nastavile, i neće biti završene pre kraja ove Geteove Godine —; ali mi nismo ni imali namere, ili pretenzije, da damo iscrpnu sliku, ili pregled, one ogromne gradje što je ovom prilikom iznesena, i svega onog što je rečeno i napisano o jednom od najvećih pesnik4, i od najkrupnijih ličnosti uopšte, nesamo nemačkog naroda nedo i čita'voga čovečansiva, Hteli smo samo, pošto smo doprineli svoj skromni prilog k Proslavi, da obavestimo naše čitaoce o razmerama koje je ona uzela u svetu i u Evropi, pa i kod nas u Jugoslaviji, Ipak, držimo da smo — pišući u hitnji — odviše sumarno završili naš izveštaj o proslavama u Jugoslaviji, pa želimo ovde naknadno dodati još neke podatke i, naročito, ukazati na neke karakteristične ili zanimljive pojave, povodom ove Proslave. Da istaknemo još ujedno oveću belešku »Proslavl Janje Getea u našoj zemlji« u »Srpskom Književnom Glasniku« {od 16. aprila, str, 636/637), koji je uostalom obećao {ibid, str, 638), da će »zabeležiti i prikazati sve trenutke proslavljanja Geteove uspomene kod nas, kako manifestacija i priredaba javnog karaktera, na predavanjima i skupovima priredjenim od strane naših naučnih i književnih institucija, tako ı sve što je važnijeća o Geteu rečeno u našim književnim i

539