Nova Evropa

Теја «- (вршикама) мјесто у стиху, а ћуху средство да се још малко и најдискретније јавиг Дах — који је, можда, језгра читавога Нед-а, и који хаче од прве до посљедње ријечи тога ремек-дјелца, а за који је Гете знао наћи ријечи што уздишу а не умиру, — ето га наједанпут угушена самовољом или неразумијевањем преводиочевим, и то баш усред пјесме, гдје се је — код преводиоца — као мртворођенче само за тренутак појавио. А онда та два стиха. »Нигдје ни Даха да чујеш«, сушта су проза неприкладна ритма, јер "се у њима обје једносложне ријечи (»ни« и »дас) наслањају о своје сусјеткиње на начин који не пристаје пјесми, па већ и зато оно »ни« не може никако одјекнути као рима с обзиром на посљедњу ријеч другога стиха баш изнад њега (»спи«). И преводилац наставља:

Птица је у шуми стало Певање.

Овдје је прекорачење из једног у други стих прије свега без икаква разлога, а онда и штетно; деликатна структура те снажне пјесме на овоме га мјесту не трпи. Кете је 1у несамо једну тврдњу но и једну ритмичку фразу изрекао што хитрије и сву у један мах (»Die Vaegelein schweigen im Хуаћде«), и ударио тачку на концу стиха, да остави сасвим слободно поље двама версовима којима ће кратко и ефикасно довршити свој Њед, — Али је преводилац (рекао бих због риме »стало — мало«) и ту казао нешто на што Гете није мислио. Ноћни луталац "вели да птице шуте у шуми; он се није — дакле — до тада наслађивао цвркутањем вечерњих дроздова и других лаганокрилаца, па пјевање и не спомиње. Морам — по Гетеовим ријечима — радије вјеровати да је шума — већ издалека — дочекала путника својом глухом ноћном шутњом, па да га није ни сјетила на пјевање птица. Није требало донијети у пријеводу нешто чега нема у оригиналу. Могла се — у овоме случају — превести реченица лако и вјерно, те прићи к двама посљедњим стиховима што их Војвођанин овако преводи.

Још мало Па ћеш и ти Да миром уснујеш.

Ето! Кад се зло почиње, још се горе свршава.

Но да —= с обзиром на горњи пријевод двају посљедњих Гетеових стихова — то и докажем, морам отворити још једну дигресију. Гледат ћу да будем што краћи. | NJ

'26