Nova Evropa

tanja i »Nove Evrope«; a ako koji od potpisnika onog našeg uvodnika htedne da reagira na članak G. Randi-a, donećemo to kasnije.

Talijanski odgovor »Novoj Evropi« glasi:

Žagrebačka revija »Nova Evropa« objavila je u broju od 26. oktobra t. 8., na počasnom (uvodnom) mestu, »Otporuku G. Musoliniju o Jadranskom Pitanju«, koju je potpisala grupa od 26 Jugosloveni združenih u »lascio« da se bore protiv fašizma.

Poznavajući reviju, njena uredmika. Milana Ćurčina, i veći deo potp:snika, osetio sam odmah kako se iz ove otporuke izvija jak miris masonerije, Čitanje je samo potvrdilo moju slutnju, Upozoravam odmah čitatelja da na »otporuku«, samu za sebe, ne bi vredelo da se oddovara. Ali, budući da su oni koji su je objavili besumnje mislili da time vrše neki svečan čin, hoću da im priuštim to zadovoljstvo da čuju barem zvuk jednog talijanskog odjeka, makako slab on bio, Medjutim je potrebno da se čitalac naoruža strplenjem i pažljivo pročita prevod »otporuke«, jer se bez toga moje primedbe ne bi mogle shvatiti.

{Ovde sleduje prevod celoga članka iz »Nove Evrope«.)

Što se tiče dvadesetšest potpisnika, s obzirom nato da je u značenju i vrednosti mjihovih imena ležala dlavna snaša »otporuke«, pridodajem za svakoga zanimanje i narodnost, služeći se za one koji su mi bili manje poznati priručnikom o istaknutim ljudima Jugoslavije »Ko je ko«, koji je »Nova Evropa« 1928 izdala po uzoru na engleski »Who is who«, To su:

Doh Frane Bulić, Monsinjor, arheolog, Hrvat iz Dalmacije; Ljuba Babić-Gjalski, književnik, Hrvat; Uroš Predić, slikar, Srbin; Oton Župančić, dramaturg, Slovenac; Rihard Jakopić, slikar, Slovenac; Fran S. Finždar, sveštenik, Slovenac; Dinko Šimunović, romanopisac, Hrvat iz Dalmacije; Dr, Dragutin Domjanić, književnik, Hrvat; Toma Rosamdić, vajar, Hrvat iz Dalmacije; Dr, Albert Bazala, filozof, Hrvat, bivši politički saradnik zaбгеђасков »Ођхога«; ргоћ, Vasa Stajić, književnik, Srbin; Joza Kljaković, slikar, Hrvat iz Dalmacije; Dr, Laza Popović, lekar, Srbin; Dr. Branimir Livadić, književnik, Hrvat; Josip Kosor, književnik, Hrvat iz Dalmacije; Dr, Ernest Katić, advokat i književnik, Hrvat iz Dalmacije; Dr. Ljubomir Maraković, književnik, Hrvat; Dr. Pero Slijepčević, književnik, Srbin; Dr. Ivo Kolbe, advokat i pisac, Hrvat iz Dalmacije; Dr, Milivoj Dežman, lekar ı publicist, Hrvat, bivši urednik »Obzora«; Dr. Izidor Cankar, teolog, Slovenac; Dr. Ivo Politeo, pravnik, Hrvat iz Dalmacije; Vladimir Nazor, književnik, Hrvat iz Dalmacije; Ivan Meštrović, vajar, Hrvat iz Dalmacije,

Imena su izmešana, mesto da su poredjana alfabetskim redom, kao što je uobičajeno u sličnim prilikama, Imena arheološa Bulića i vajara Meštrovića, koji su najpoznatiji u Italiji, nalaze se — i po svoj prilici to nije slučajno — jedno na čelu, a drugo na kraju, Neiskusan čitalac mogao bi pasti u iskušenje, te pomisliti da je prvi potpisnik ujedno i sastavljač »otporuke.. Ali nije tako; prvo stoga što stil nije »brašno iz vreće Monsinjor Bulića«, a onda i stoća što зато uredništvo revije označuje na naslovnoj strani kao autore članka »IL Meštrovića, i drušove«, Ne poznajem КпјХеула 581 Ме-

4

|O A O