Nova Evropa

ali ovakve ličnosti ne mošu dugo ostati na tim mestima, a sva·kako nisu u stanju da išta od svojih osnovnih uverenja sprovedii u život. Uprkos varljivoj demokratskoj spoljašnosti, svet se danas nalazi pod vladavinom autokrata, i to po čovečanstvo opasnijih od svih za koje je ikada ranije znala istorija, Jer su svi današnji autokrati nevidljivi, često anonimni, pa prema tome i nedosežni, Oni ne mogu da podele vlast nad svetom, te usled njihove borbe “stenje svet, otrovan duhom materijalne dobiti,

Nemogućno je predvideti, kakve će Još oblike uzeti na sebe dalji tok ove borbe, Ali se pouzdano može reći, da — такоја strana odnela pobedu — čovečanstvu će doneti malo dobra. Prava korist za čovečanstvo nastupiće tek onda kad bude uopšte uništena sadašnja mneograničema vlast novca. Rusija pokazuje svetu, na koji se način ne sm e ići k ovome cilju, Ali cilj ipak ostaje u potpunoj snazi, Želimo i nadajmo se, da će naraštaji koji dolaze istaći nove stvaralačke ideje i — u njihovoj službi nove snage, koje će omogućiti čovečanstvu da dodje do materijalno8 blagostanja, ali da se ujedno osposobi i za duhovno usavršavamnje, Aleksandar Grombah.

Америка, данас и сутра. Данашње социјалне смернице Америке.

Трошком Владе Сједињених Држава Америке објављено је, почетком јануара 1933, дјело необичне нарави: »Кесепе Social Trends in Фе Џппед Збајез« (»Данашње социјалне смјернице у Сједињеним Државама«). Дјело је необично, већ и ради саме накане овог омашног подузећа: овим дјелом Америка први пут куша да извагне и омјери, све до ситница, вриједност и смјер своје властите цивилизације и културе. Године 1929, т. ј. у јеку пуног благостања, предсједник Хувер сазвао је један одбор врсних економа и социјолога, да саставе ». .. преглед, на темељу којега ће бити могуће набацити формулацију опће народне политике за цјелисходну контролу народног развитка«. Након три године интензивних студија, Комисија је ето предала резултат свога рада публици: »Весеп! Зосла! Ттепдаа« отштампан је у два повелика свеска — укупно 1600 страница. К томе ће Комисија накнадно издати још тринаест посебних свезака са посебним студијама и са материјалом који служи као подлога за резултате изнесене у првоме и другоме свеску.

Извештај Комисије ограничава се на постојеће економске и социјалне чињенице. Главни, готово једини, задатак

120