Nova Evropa

2510 од сто! Данас, електричне централе у Америци троше, -на киловат-сат, тек једну трећину оне множине угљена што зсу је у исту сврху трошиле прије двадесет година. Како да “онда није логично, да је од 1928 до 1929 позатварано 3300 угљенокопа, услијед чега је четврт милијона рудара остало без посла. Ратарска продукција порасла је за 27 од сто, између 1922 и 1926, иако је површина за усјев остала непромијењена, а број радника је смањен. Технички проналасци даномице убрзано расту: сваки изум роди нове изуме, те се процес развија попут процеса сложених камата. Дјеломично директна посљедица ове хипертрофије јесте незапосленост радништва. Намеће се питање: које изуме ваља потпомоћи, који су корисни а који ли штетни за људско друштво» И којим слиједом да се примјењују нови изумир »Кесет! 5о'chal Ттевдаа« проткани су индиректно, и у широком смислу, оваким и сличним сигналима опасности.

Немогуће је у овако кратком чланку дати критичну оцјену овако замашног и далекосежног дјела. Ту је говор о одгоју, 0 разним етничким групама, предрасудама, дјеци H "омладини, о умјетности, вјерским организацијама, здрављу, социјалној скрби, функцијама Владе, о јавној администрацији, законима, и т. д.. Можда ће ипак слика овог монументалног подузећа испасти јаснија ако донесемо бар неколико "краћих одломака дословно.

„Двије велике социјалне организације, т. ј. економска организација и Влада, рапидно расту, док двије историјске организације — Црква и породица — губе од своје социјалне вриједности, иако не и од стоје човјечанске вриједности."

„Многе економске функџије, које су некад биле породичне, преузела је творница; исто је тако одгојне функције преузела школа; контролу над здрављем и квалитетом хране преузела је држава... Развитак технологије и организације најдубље је упливисао на душевне вриједности живота; ове се врло споро мијењају и прилагођују новим условима."

„Модерна цивилизација почива на снази, на енергији добијеној од анорганских твари, много више него на енергији из људских и животињских извора."

„За петнаест посљедњих година, усјевна површина остала је непромјењена, док је пољопривредна продукција порасла, од почетка стољећа, за неких 50 од сто."

„ЈЂуди су често упућени на злочин услијед социјалних околности, Вал злочина држи се вала привреде.“

„Изуми из године у годину све брже расту, те је безразложно вјеровање да ће технолошки напредак ускоро попустити у брзини.“

„Регијоналне изолације полагано нестаје диљем читавога свијета,“

122

ORO U RS