Nova Evropa

Голсворти и ПЕН-клуб. (Лични утисци.)

(Следећи мали чланак изишао је, у нешто другој форми, поводом смрти Председника ПЕН-клуба, у загребачком „Јутарњем Листу“, од 5. фебруара 1933, одакле га преносимо овамо ради актуелности)

Зближио ме је са Голсвортијем, и са госпођом Голсворти, најмоћнији од свих посредника — случај.

Упознао сам их приликом ПЕН-клупског Конгреса у Бечу, где су били у средишту опште пажње, и књижевника и целокупне јавности. Тога лета био је код нас, у Загребу и у Љубљани, Хермон Ои1а, генерални тајник Интернацијоналне Федерације ПЕН-клубова, те смо с њиме били већ добри пријатељи, и на путу за Беч договорили смо се дами Голсвортија и госпођу Голсворти позовемо у Југославију; па смо у Бечу, станујући у истом хотелу, једнога дана пошли к њима у посету: Мештровић, Пт. Изидор Цанкар, и ја. Обрадовали су се познанству са Мештровићем, и обећали су доћи у Југославију у току од године-две. Идуће године, на Конгрес у Варшави, дошли смо већ са зрелом идејом да позовемо ПЕН-клуб за једну од идућих година у Југославију, па смо удесили са нашим послаником у Пољској, Бранком Лазаревићем, такођер чланом ПЕН-клуба, да он »с предумишљајем« приреди ручак у Посланству, на који је позвао — поред југословенских делегата — Голсвортијеве, Хермона Oulda, rocnoby Оомзот 5со+% »мајку« ПЕН-клуба, и главне чланове пољског ПЕН-клуба. Ту смо се договорили, да после Холандије и Маџарске, који су били на реду, у години 1933 ПЕН-клуб пође у Југославију. Голсворти је обећао да ће он можда и раније доћи к нама, на путу за Конгрес у Будимпешти. »Атмосфера« је дакле била припремљена, и Југославија је »добро записана« код британског Клуба. Госпођа Досн Скот назвала је тада југословенске клубове својом »најмилијом децом«.

Из Варшаве ишло се, после Конгреса, у Краков, а отуд у огранке пољских Карпата. Ја сам морао прекинути пут у Кракову, па су ми у бироу за Конгрес обећали резервисати место у спаваћим колима за Беч, преко Чешкословачке. Кад сам у вече дошао на колодвор, нисам додуше добио места у спаваћим колима (била је сезона путовања у купатила на Карпатима), али су ме сместили у пола купеа [1 разреда. На станици је било много чланова пољскога Клуба, па сам ту сазнао да и Голсворти са женом путује за Беч, у вагону до мојега. Отишао сам да се јавим и опростим, јер сам намеравао сутрадан из Беча наставити пут право за Загреб. Онда

207