Nova Evropa

Centralizacija posla u takovu Birou značila bi napredak prema sistemu koji je danas uobičajen, jer tada posrednici izdavačkih preduzeća ne bi imali da lutaju amo-tamo u potrazi za knjigama koje njihova publika traži, Danas, medjutim, velike američke izdavačke firme, naprimer, šalju svoje predstavnike u Englesku, Francusku, Nemačku, i t, d., da proučavaju nova dela u korekturi, a to je skup način poslovanja, | Pored vrednosti koju bi predstavljao za izdavače, Biro bi bio od koristi i za pisce i prevodioce, i to na ovaj način. Izdavački zastupnici me bi videli samo knjige koje bi im firme, iz izvesnih wvojih razlog4, bile voljne preporučiti za prevodjenje, već bi im se pružila prilika da vode računa o svakoj izdatoj knjizi, tako iđa bi bilo manje mogućnosti da se previde dobra književna dela od srazmerno nepoznatih pisaca.

Sada su životni uslovi prevodilaca nesigurni, ali kad bi njihova imena, njihove kvalifikacije, njihovi prevodi, i sud izdavača o njihovu radu, bili registrovani za upotrebu zainteresovanih, sledilo bi kao posledica da bi oni mogli sigurnije biti uposleni, Osim toga, tražilo bi se od izvesnih prevodilaca da, uz stalan honorar, pripremaju izvode iz knjiga, za upotrebu izdavačkih розгедтка,

Biro bi, dakle, koristio izdavačima, piscima, i prevodiocima ; a još bi više koristio kao sredstvo za povećanje sporazumevanja medju narodima. Alko nadjete da neko radi na svojoj umetnosti na način sličan vašemu, alto primetite da su njegovi ideali otprilike isti kao oni koji upravljaju vašim životom, kako možete zamisliti da izmedju пјеба i vas mogu postojati drugi oldnosi nedo prijateljski? Hoćete li, na zapoved neke vlade, izaći i iz puške gadjati u njega? To je nepojmljivo. »Alah je stvorio jedan svet i jedan narod«, kaže Koran; a P.E. N.-klub drži da je Alah bio u pravu. Prevodi svetske literature treba da mu pomognu spoznati, »da su svi ljudi braća«.

Troškovi oko izvodjenja ovog plama bili bi dosta veliki, i on se bez potrebnog kapitala ne ibi mogao organizovati na praktičnoj bazi. Da bi došao do novca, Dr. Kenbi (Сапђу), бјап njujorškog P.,E.N.-kluba, bio je obećao da će зе obratiti nekim američkim idealistima, On je stvarno podneo ovaj plan Karnedijevoj Fondaciji (Carnegie Trust), Rokefeleru (John D. Rockefeller), i drugima, te se neko vreme uvelike nadao da će oni pomoći ostvarenju plana. Nije nam poznato da li su oni više voleli da rade sa konkretnijim, materijalnijim idejama, te mislili da je ovaj plan suviše apstraktan i u oblacima, ali ih se na svaki način nije moglo nagovoriti da stvar finansiraju.

Kasnije bi se takav Biro sam izidržavao, jer, budući da bi bio blagodat za sve koji sa književnošću dolaze u vezu, oni bi ба svojim doprinosima potpomagali, Biro bi uskoro imao neke stalne prihode od pretplata izdavača, koji bi sebi prištedeli

218