Nova Evropa

може настављати без темеља, баш као што се не могу пресецати жиле дрвећу и биљкама које не желимо искоренити. Али, стари нацијонализам, дошавши до врхунца, постигао је пуну хармонију и нема више моћи за даљи развитак. Отуд он, поред свег свог савршенства, представља само прошлост и садашњост, а не и будућност; он само даје добру могућност за бујање нових снага, и његова се мисија састоји у томе да себе жртвује за будућност нове снаге. Тога ради је стари нацијонализам управио сву своју пажњу и енергију на одржање својих вредности као наследник богате оставштине; он је као у неком страху од сваког новог покрета, па отуд и његова мржња према сваком новом полету. Другим речима, стари нацијонализам и Срба и Хрвата и Словенаца и Бугара прешао је у статичко стање, и у томе лежи типично заједничко свих наших старих нацијонализама: они представљају у животу нашега народа статичку снагу, према Југословенском Покрету као динамичкој снази.

Ми нисмо поборници некаке социјолошке школе, која би поставила теорију о социјалној механици; ми узимамо ове две снаге само као карактеристику, као слику и поређење, а оне би у биологији одговарале снагама наслеђа и варијације. Статичка снага не сме се поистоветити са пасивношћу, јер и она има активности. Осим тога, стари нацијонализам има у себи ипак и неке динамичке снаге, као што и Југословенски Покрет има у себи и статике; али, углавном и као целина, стари нацијонализам представља статичку снагу и само би изванредне прилике, или каква народна катастрофа, могле произвести праву динамичку снагу у њему. Напротив, Југословенски Покрет представља динамичку снагу, и ради се само о томе да ове две снаге буду у складу и у односу сразмерности, јер су обе подједнако потребне, а развитак и прогрес су последица обих снага.

Југословенски Покрет, као динамичка снага, у пуном је развитку и у живој акцији. Сав његов успех зависи од акције, те и тежиште његове снаге лежи искључиво у његовим носиоцима, у људима. Отуд је природно, да је код њега све стало до личности и да све зависи од њихове врсноће и од њихова полета. Напротив, код старог нацијонализма је ствар у основи друкчија: он садржи традицију, он је прокушана вредност, у њему је вековно искуство народа. Ради тога је стари нацијонализам у садањем часу готово претежнија вредност од Југословенског Покрета, који је у развоју; и баш зато могу његови носиоци и без снажне акције и напора да живе од његових снага, отуда могу они пливати по површини јавности и кад су слабе људске вредности, = они су према носиоцима Југословенског Покрета као без-

299